Medicul Mohamad Awwad de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui s-a întors recent de la graniţa dintre Turcia şi Siria, acolo unde, în urmă cu două săptămâni, au avut loc o serie de atentate soldate cu victime.
El a declarat că a fost impresionat de drama oamenilor din zonă. „Am avut de pregătit 25 de persoane civile în materie de prim ajutor şi, zilnic, am participat la supravegherea medico-chirurgicală a răniţilor. Deşi cu trupurile sfârtcate şi sufletele ciuntite, aceşti oameni sunt un exemplu demn de urmat. Cu voinţa lor, pot spulbera orice stâncă. Sunt mândru ca am terminat Medicina în România, sunt mândru că am avut şi am ce învaţa!”, a declarat dr. Mohamad Awwad.
Chemat de un coleg sirian
Medicul de origine iordaniană lucrează la Staţia Locală Huşi a SAJ Vaslui. În urmă cu ceva timp, el a primit un telefon de la un coleg de facultate, sirian, pe care nu-l mai văzuse din anul 1982, când a terminat studiile, şi care l-a rugat să meargă într-un centru de recuperare din Rayhanli
„Ceea ce m-a surprins a fost faptul că oamenii sunt foarte credincioşi şi că nu şi-au pierdut speranţa că libertatea va ieşi victorioasă”, a spus Mohamad Awwad.
Civilii pregătiţi de medicul Awwad erau refugiaţi din zonele bombardate în mod sistematic de către regimul de la Damasc. Printre ei sunt oameni care şi-au pierdut toată familia, oameni în sufletul cărora războiul a lăsat urme adânci, dar care nu şi-au pierdut umanitatea.
I-a fost teamă, dar nu i-a fost greu
„Au o foarte mare dorinţă de a acorda ajutor. Într-o zi când predam cursul de prim-ajutor s-a auzit o explozie foarte puternică, iar prima tendinţă a cursanţilor a fost să plece şi să vadă dacă cineva a fost rănit, dar le-am interzis total acest lucru. Imediat a apărut a doua explozie, în urma celor două incidente rezultând 53 de morţi, oameni nevinovaţi”, a mai povestit medicul.
Mohamad Awwad recunoaşte că i-a fost teamă, dar spune că nu i-a fost greu. A învăţat şi o lecţie importantă: aceea că trebuie să aprecieze libertatea şi pacea, lucruri după care alţii doar tânjesc. „Pentru mine nu a fost greu, greu a fost pentru oamenii de acolo, indiferent că sunt turci sau sirieni, care doresc doar să trăiască în pace. Mi-a fost teamă, e normal, numai unui om prost nu îi este teamă în astfel de situaţii”, a mai spus doctorul Awwad.