Csegoldi Istvan (44 de ani) a învăţat tainele meseriei de sculptor în lemn pe vremea când lucra ca muncitor la renumita fabrică de instrumente muzicale din aceeaşi localitate. În urmă cu mai bine de zece ani, însă, a decis să lucreze pe cont propriu, mai ales că învăţase să confecţioneze o vioară în totalitate.
Chiar dacă nu a devenit o devenit o afacere din care să câştige bani frumoşi, bărbatul susţine că are cu ce să-şi întreţină familia. „Toate instrumentele mele sunt confecţionate din paltin creţ şi molid, iar lemnul este uscat natural timp de 15 ani”, se mândreste lutierul. Pentru fiecare model în parte are o schiţă şi un poster cu exemplarul original al lutierilor din secolul XVII. Fiecare instrument însă este aparte.
Lucrează doar pe bază de comenzi
„Nu au cum să îţi iasă două instrumente identice, oricât ai încerca. Cel puţin în ceea ce priveşte sunetele pe care le scoate, fiecare vioară se diferenţiază de cealaltă”, ne-a explicat Csegoldi Istvan. Bărbatul nu doar confecţionează viori, ci le şi restaurează pe cele deja existente. Lucrează doar pe bază de comenzi, iar lucrările sale au ajuns pe mâna unor instrumentişti de valoare de la Filarmonica din Bucureşti, de la ansambluri din Slobozia, Călăraşi, al celor 100 de romi din Ungaria sau în Norvegia, Italia, Germania şi Turcia.
O vioară poate ajunge pînă la 350 de euro, iar o violă pînă la 450 de euro. „În România nu se mai fac viori adevărate decât la Reghin. Eu mă mulţumesc cu 15-16 vândute pe an. Sigur că s-ar putea vinde acelaşi instrumnent şi la peste 2.000 de euro însă cer mai puţin, pentru că nu sunt atât de cunoscut.