Detalii dintr-o convorbire privată
În timp, escrocii au mai evoluat pentru că au început să se lovească de o mai mare atenţie a victimelor, mult mai atente la detalii. Aşa se face că, pentru o reuşită de sută la sută, infractorii se ajută de aparatură de asculare a convorbirilor!
E adevărat, nu din cea mai performantă, dar care le este de mare ajutor atunci când li se cer detalii despre familia celui vizat. O variantă pe care poliţiştii din toată ţara o au în lucru, însă nu o pot confirma deocamdată oficial pentru a nu zădărnici anumite operaţiuni. Un exemplu în acest sens ni l-a oferit un bărbat a cărui mamă a fost sunată de un individ la scurt timp după el încheiase convorbirea cu femeia.
Escrocul i-a îndrugat o poveste legată de un accident rutier în care, chipurile, fusese implicat un nepot de-al femeii. Necunoscutul a folosit în timpul conversaţiei informaţii şi nume pe care ea şi fiul ei le discutaseră cu numai câteva zeci de minute înainte.
Cum femeia a purtat discuţia din apartamentul ei, iar fiul acesteia din maşina personală, nimeni străin de familie nu ar fi putut auzi ce au vorbit. Aşa se ridică, firesc, un mare semn de întrebare. Conversaţia celor doi a fost ascultată de escroci?
Pistolul-microfon unidirecţional
Specialiştii în domeniu spun că ar fi fost posibil şi acest lucru. “Există aparatură sofisticată de interceptare a convorbirilor, dar hoţii mărunţi nu şi-o permit. Costă foarte mult. În plus, e foarte riscant de folosit pentru că STS-ul o «vede» imediat după ce este conectată şi devine activă, precum o antenă. Sunt însă şi echipamente la îndemâna unor asemenea bandiţi care au nevoie de informaţii pentru a putea stoarce bani de la victime. Pot fi luate uşor de pe net sau de pe piaţa neagră la preţuri rezonabile”, spune Mihai Belu, directorul executiv al Companiei de Anchete şi Filaj.
În speţă, specialistul se referă la pistolul unidirecţional ce poate fi folosit pe post de microfon de la distanţe mici, dar şi la anumite softuri care ajung în telefonul victimei fie prin instalare normală, fie prin SMS-uri capcană care virusează softul iniţial.
Softurile-spion, instalate prin SMS
“Pistolul unidirecţional este un microfon banal. Bate la distanţe mici şi prinde doar ce spune cel aflat pe raza aparatului, nu şi ce vorbeşte interlocutorul. Sunetele trebuie apoi clarificate, curăţate. Cu vreo 400 de dolari, un asemenea aparat poate ajunge în dotarea oricui. Ar putea fi folosit de bandiţi. Cu softurile este însă altceva. E mai rafinat”, susţine specialistul.
El explică faptul că softurile fie se pun pe aparatul vizat printr-o instalare normală, fie ajung în telefon printr-un SMS capcană care, odată accesat, permite instalarea softului- spion.
Problema este că posesorul telefonului spionat nu îşi dă seama nici un moment că este asculat şi urmărit. Softul pemite localizarea aparatului telefonic, activarea de la distanţă a camerei foto a acestuia sau îi poate deschide microfonul în orice moment. Preţul unui asemenea echipament este de câteva sute de euro.
Un indiciu că eşti ascultat: «moare» bateria
Din păcate, telefonul atacat de softurispion, de fapt interceptat ilegal de infractori, nu are manifestări tehnice care să arate că i-a fost introdus un echipament de ascultare.
“Nu există detecţie. E o varietate foarte largă de manifestări ale procesorului care nu poate fi interpretată. În unele cazuri, softurile- spion «omoară » bateria care se consumă mai repede. Singura posibiliate ca posesorul să stea liniştit că telefonul nu îi este încărcat cu vreun echipament de ascultare este să-l resofteze la intervale de timp”, a adăugat Mihai Belu, directorul Companiei de Anchete şi Filaj.
Recomandarea poliţiştilor
Metoda “accidentul” a făcut, în ultimii ani, sute de victime, poate chiar mii, dacă luăm în calcul şi escrocheriile pe care, de ruşine sau din cine-ştie-ce motiv, oamenii înşelaţi nu le-au mai declarat poliţiei. În toată ţara, în fiecare săptămână, un bătrân cade victimă reţelei de escroci care are ramificaţii până în puşcăriile pline de telefoane.
Oamenii recomandă ca, în cazul în care primesc astfel de telefoane, să nu dea curs invitaţiei de a se întâlni cu cel care se recomandă a fi poliţist sau procuror pentru a plăti sumele cerute, ci să sune imediat la 112.
În plus, trebuie evitate discuţiile cu caracter privat, care oferă informaţii legate de familie, în prezenţa unor indivizi necunoscuţi.
Dominator I, un interceptor portabil
Compania americană Meganet comercializează un dispozitiv de interceptare a telefoanelor mobile. Este vorba despre Dominator I, un dispozitiv totuşi limitat, care exploatează breşa de securitate oferită de algoritmul A5/1, folosit de o mare parte din operatorii de telefonie mobilă.
Dominator I este un dispozitiv de interceptare activă, însă imposibil de detectat atât de ţintă, cât şi de reţeaua de telefonie mobilă, conform specificaţiilor producătorului. Aparatul funcţionează astfel: o antenă direcţională este îndreptată spre telefonul ţintă şi îl convinge că este antena operatorului de telefonie.
O altă antenă comunică cu operatorul. Totul este controlat şi monitorizat cu ajutorul unui laptop. Sistemul funcţionează în anumite condiţii, cu anumite telefoane şi pe anumite frecvenţe folosite de operatori. Dominator I poate fi achiziţionat din magazinele online cu preţuri începând cu 2.000 de dolari. (Radu Burlacu)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro