Cel mai recent raport al Ministerului Muncii cu privire la veniturile brute realizate de români arată că peste 2,6 milioane de angajaţi – adică jumătate dintre cei care lucrează cu forme legale – au venituri de cel mult 1.000 de lei pe lună.
Dintre aceştia, 1,9 milioane lucrează cu normă întreagă, restul funcţionând cu program redus, drepturi de autor sau convenţii civile.
“E o idee total greşită că dacă eşti angajat ai scăpat de grija zilei de mâine. Aproape 3 milioane de români trăiesc sub pragul sărăciei. Oamenii ăştia nu consumă, nu-şi pot face credite, abia îşi duc traiul! În România, cele mai mici salarii sunt în domenii precum cel bugetar, servicii, confecţii, industria alimentară, industria textilă sau industria de pielărie. Aici, să ai leafă de 1.000 de lei pe lună e un lux. O casieră cu un astfel de salariu e văzută bine. Suntem în această situaţie din cauza unei conjuncturi dictate de economie. Vom ieşi când vom scăpa de povestea aia cu «să creăm locuri de muncă». Angajatorii nu trebuie să mai trateze angajaţii ca pe nişte sclavi. Afacerile trebuie să crească până când vom ajunge ca doi angajatori să se bată pe un angajat”, ne-a declarat analistul economic George Vulcănescu (foto).
În prezent, în România, 4,43 de milioane de persoane au contracte de muncă cu normă întreagă, alte 700.000 de persoane au contracte cu timp parţial şi 120.000 au contracte de drepturi de autor şi convenţii civile.
Mai există însă o altă categorie – chiar generoasă – de angajaţi, însă aceştia nu apar în statistici oficiale pentru că lucrează la negru.
Statul pierde din munca la negru
Experţi ai Consiliului Fiscal estimează că 1,45 milioane de persoane lucrează fără forme legale, iar acest fenomen a ajuns să coste statul peste 4 miliarde de euro pe an, respectiv suma pierdută din lipsa colectării de impozit pe venit şi contribuţii sociale pentru munca nedeclarată.
Interesant e însă că, anul trecut, de pildă, inspectorii de muncă au identificat doar 15.600 de persoane care munceau la negru.
Sursa: Institutul Naţional de Statistică, câştig salarial mediu în luna iunie 2014
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro