Pe strada Sibiu, într-un fost turn de apă ce a aparţinut M.Ap.N., funcţionează poate cel mai inedit magazin alimentar din Bucureşti, dacă nu şi din ţară. Locul sare imediat în ochi şi unde te-ai aştepta să vezi poate, un muzeu, dai de un cochet magazin, unde se vinde toată gama de produse, de la alimente până la ţigări şi băuturi alcoolice. Conform reprezentanţilor M.Ap.N., imobilul-turn de apă, a care făcut parte din cazarma 575 Bucureşti nu mai este din anul 1966 în patrimoniul imobiliar al armatei. În acel an, a fost transferat din administrarea M.Ap.N. în administrarea Sfatului Popular al Municipiului Bucureşti, în baza Ordinului de trasfer nr. 95/1966. În prezent, locul cu un istoric birocratic stufos a ajuns să fie folosit pentru desfăşurarea activităţilor unui magazin alimentar.
O situaţie similară poate fi întâlnită şi dacă din întâmplare ajungeţi la Intrarea Lt. Gheorghe Caranda nr. 1 A, din zona Răzoare. Aici veţi remarca cu siguranţă o construcţie care se încăpăţânează să reziste timpului doar prin pereţii săi exteriori. Arhitectura este deosebită, arcada mare trasată la intrare, amintind chiar şi unui neavizat că acolo şi-a pus tuşa un arhitect talentat. În aer se simte istoria locului, unde cândva a fost o clădire ce a servit intereselor armatei române.
Privirea rămâne surprinsă de contrastul provocat de zidurile în paragină şi de terenul aflat în interiorul lor. Pe acele petece de pământ unde altădată soldaţii se prezentau la apelul de dimineaţă, acum se cultivă legume. Conform unor vecini venerabili şi bine informaţi cu tot ce mişcă în zonă, sunt vreo 20 de „proprietari”, fiecare cu parcela lui, dedicată cultivării de roşii, castraveţi, cartofi sau ceapă.
La acest deznodământ nu s-a ajuns peste noapte, ci a fost nevoie de ceva ani. Totul a început din momentul în care imobilul a fost transferat din administrarea M.Ap.N. în administrarea Sfatului Popular al Municipiului Bucureşti în baza Hotărârii Consiliului de Miniştri nr.8 din 12.01.1960 şi a Ordinului ministrului forţelor armate nr. 473 şi 474 din 28.04.1961.
Imobilul, situat în intravilan, nu este bun numai pentru legume ci şi pentru… tenis de masă. Terenul dintre ziduri, în suprafaţă de 1.311,11 mp, a intrat în administrarea şi folosinţa gratuită, pe o perioadă de 49 de ani, a Federaţiei Române de Tenis de Masă, conform reprezentanţilor Primăriei Sectorului 6.
Foto: Dumitru Angelescu, Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro