Pui picant cu legume
Ingrediente: un pui întreg, 5-6 cartofi, 3 cepe, 4-5 roşii mici, 3 linguri de ulei, un dovlecel, 250 g ciuperci champignon, 50 g unt, o linguriţă de chili, o linguriţă de boia iute, o linguriţă de piper, sare, pătrunjel pentru decor.
Preparare: cartofii, ceapa şi dovlecelul se curăţă şi se taie felii. Ciupercile se taie în jumătăţi. Se amestecă untul cu boiaua, chili şi piperul. Se unge puiul cu acest amestec, se sărează şi se pune într-o tavă pentru cuptor. În jurul puiului se aşază feliile de cartofi, ceapă şi dovlecel, ciupercile şi roşiile. Legumele se stropesc cu ulei şi se sărează. Tava se acoperă cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor 45 de minute. Apoi se scoate folia şi se mai lasă la rumenit 30 de minute. Când se serveşte, se presară frunze de pătrunjel.
Miniquiche cu legume
Ingrediente: un pachet de foitaj congelat (400 g), o cutie de cremă de brânză (250 g), două ouă, 3-4 linguri de smântână, o jumătate de fir de praz, o jumătate de ardei capia, o roşie, 100 g prosciutto, sare, piper, două linguri de ulei de măsline.
Preparare: se pune aluatul într-un şervet şi se lasă la dezgheţat. Se taie prazul rondele şi se căleşte în ulei de măsline. Se adaugă ardeiul şi roşia tăiate feliuţe. Brânza se mixează cu smântâna şi cu ouăle. Se adaugă legumele călite, apoi se sărează şi se piperează. Prosciutto se taie în felii subţiri şi se pune în compoziţie. Se taie aluatul în cercuri potrivite care se pun în fiecare alveolă unsă cu ulei (ajunge pentru 12), iar peste aluat se pune compoziţia de brânză cu legume. Se bagă la cuptor cam 15-20 de minute.
Borş de sfeclă roşie
Ingrediente: două sfecle roşii, o jumătate de ţelină, 4 cartofi potriviţi, 2 morcovi, două cepe, două linguri de ulei, sare, piper, o legătură de pătrunjel, 1 l borş, smântână.
Preparare: legumele se spală şi se curăţă. Sfecla roşie şi morcovii se dau pe răzătoarea mare, iar ceapa şi ţelina se taie mărunt. Cartofii se tăie cubuleţe. Se călesc ceapa şi morcovii în ulei, apoi se adăugă ţelina şi sfecla, sare şi piper. Se toarnă apă în cratiţă şi se pune la fiert. După 10- 15 minute din clipa când a început să fiarbă, se adăugă cartofii. Se continuă fierberea până când toate legumele sunt pătrunse. La final se adaugă borşul. Se pune pătrunjelul tocat şi se mai dă în câteva clocote. Se poate servi cu smântână.
Chec cu caise uscate
Ingrediente: 180 g caise uscate, 470 g făină, un plic de praf de copt, un ou, 240 g zahăr, 120 ml suc de portocale, 200 g nucă, 3 linguri de ulei.
Preparare: se încinge cuptorul la 180 grade şi se ung cu puţin unt două tăvi de chec. Se pun caisele uscate în apă fiartă şi se lasă să se înmoaie timp de o jumătate de oră, apoi se scot şi se taie bucăţele. Se păstrează 60 ml din apa în care s-au înmuiat. Se amestecă făina cu praful de copt într-un castron. În altul se amestecă oul cu zahărul şi uleiul până se obţine o cremă. Se adaugă treptat făina, alternând cu sucul de portocale şi cu apa de la caise. Se pun apoi caisele şi nucile zdrobite, se omogenizează şi se toarnă aluatul în tăvile de chec. Se ţin în cuptorul încins o oră şi se verifică cu scobitoarea dacă s-au copt.
Melci cu scorţişoară
Ingrediente: aluat – 500 g făină, 6 linguri de zahăr, 6 linguri de ulei, un ou, un plic de drojdie uscată, 250 ml lapte, coaja rasă de la o lămâie, un vârf de cuţit de sare; umplutură – 4 linguri de pudră de scorţişoară, două linguri de zahăr; decor – seminţe de susan.
Preparare: se bate oul, se adaugă zahărul şi sarea şi se amestecă. Se încorporează uleiul, amestecând câteva minute. Apoi se pun coaja de lămâie, laptele călduţ şi drojdia. Se amestecă bine, se adaugă făina în ploaie, încorporând-o până când devine un aluat tare. Bila de aluat se pune într-un castron uns cu ulei, se acoperă cu o folie şi se lasă la crescut două ore.
După ce şi-a dublat volumul, se unge blatul cu ulei şi se întinde aluatul cu sucitorul. Grosimea trebuie să fie de 5 mm. Se presară scorţişoara amestecată cu zahăr şi se rulează. Apoi, cu un cuţit bine ascuţit se taie rondele de 1,5 cm, care se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se presară pe fiecare seminţe de susan. Se mai lasă la crescut 30 minute, apoi se bagă tava în cuptorul preîncălzit şi se lasă 30 minute, până devin aurii.
Cannelloni cu sos de brânză
Ingrediente: 12 tuburi de cannelloni; umplutura – 300 g piept de curcan, 3 ciuperci mărişoare, două fire de ceapă verde, 4 căţei de usturoi, un ou, pătrunjel verde, sare şi piper; sosul de brânză – 50 g unt, o lingură de făină, 300 ml de lapte, 150 g cremă de brânză cu verdeaţă, 100 g mozzarella proaspătă, sare şi piper.
Preparare: pieptul de curcan se taie cuburi şi se toacă la robot împreună cu restul ingredientelor, până se obţine o pastă. Cu această pastă se umplu tuburile de cannelloni. Pentru sosul de brânză, se topeşte untul la foc mic, apoi se adaugă treptat făina şi se amestecă bine. Se toarnă laptele rece puţin câte puţin şi se omogenizează. Se pune din nou vasul pe foc şi se fierbe până se îngroaşă compoziţia. Se adaugă crema de brânză şi mozzarella şi se amestecă continuu pe foc, până se topeşte mozzarella. Se sărează şi se piperează. Se pun tuburile de cannelloni într-un vas termorezistent, se toarnă sosul de brânză şi se dă la cuptor la foc mediu, pentru 40- 50 de minute, până se rumeneşte.
Turtă dulce
Ingrediente: 1 kg făină, 300 g zahăr pudră, 250 g miere, 300 g unt, 3 ouă, două linguriţe de bicarbonat de sodiu, o linguriţă de cacao, 3 linguriţe de pudră de scorţişoară, o linguriţă de nucşoară, o linguriţă de pudră de ghimbir.
Preparare: se topesc pe foc mierea, untul şi zahărul. Se încorporează ouăle bătute. Se adaugă făina, cacaua şi mirodeniile şi se amestecă. Se pune bicarbonatul de sodiu. Se răstoarnă aluatul pe o planşă şi se frământă. Se acoperă cu folie alimentară şi se bagă la frigider câteva ore. Se scoate aluatul şi se frământă, apoi se întinde o foaie mai grosuţă. Se decupează în formele dorite, care se pun în tava cu hârtie de copt, timp de 5-10 minute.
Pizza brăduţ
Ingrediente: aluat – 300 g făină, 3 linguri de ulei de măsline, o linguriţă de sare, 1/2 plic de drojdie uscată, 150 ml apă călduţă; sos – 5-6 căţei de usturoi, 5 linguri de ulei de măsline, 4 frunze de busuioc, o lingură de amestec de verdeţuri italiene, 750 g roşii pasate, sare şi piper; topping – bulgăraşi de mozzarella, roşii cherry, şuncă, frunze de busuioc proaspăt pentru ornat.
Preparare: pentru aluat, se amestecă făina cu drojdia şi cu sarea. Se face o scobitură în mijloc şi se toarnă uleiul de măsline, apoi apa călduţă şi se frământă până se obţine un aluat elastic. Se lasă la dospit într-un loc călduţ 40 de minute. Între timp se prepară sosul, astfel: se zdrobesc puţin căţeii de usturoi şi se călesc în ulei de măsline până-şi lasă aroma, dupa care se scot. Se adaugă roşiile pasate, frunzele de busuioc mărunţite şi condimentele şi se lasă să fiarbă, amestecând din când în când, pentru 10-15 minute.
Se aşază aluatul pe o suprafaţă cu făină si se întinde într-o foaie de 1 cm grosime, apoi se decupează în formă de brad. Se aşază într-o tavă unsă şi tapetată cu făină şi se unge cu sosul de roşii răcit. Se ornează cu toppingul, apoi se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 15-20 de minute. Când se scoate, se adaugă frunzele de busuioc.
Iepure cu vin alb şi rozmarin
Ingrediente: pulpele de la un iepure, 4 linguri de făină asezonată cu sare şi piper, 4 linguri de ulei de măsline extravirgin, 10 căţei de usturoi, 750 ml vin alb, 6 crenguţe de rozmarin proaspăt.
Preparare: se preîncălzeşte cuptorul la 140 de grade. Se trece carnea prin făina asezonată, având grijă să nu rămână nici o zonă neacoperită. Într-un wok, se încălzeşte uleiul şi se aşază pe rând bucăţile de carne, care se prăjesc puţin, cam un minut pe fiecare parte. Căţeii de usturoi se zdrobesc cu lama lată a unui cuţit (pentru a-şi păstra cât mai bine aroma) şi se adaugă în tigaie. Se mută carnea într- un vas pentru cuptor şi se toarnă uşor vinul alb peste ea, apoi se adaugă crenguţele de rozmarin. Se acoperă vasul şi se lasă în cuptor cam 3-4 ore sau până când carnea este suficient de moale.
Pulpe de raţă cu varză roşie
Ingrediente: 4 pulpe de raţă confiate (la cutie), o varză roşie medie, o ceapă, 50 ml vin roşu sec, 3 linguri de oţet balsamic, două linguri rase de zahăr brun, 150 ml apă, 1/2 linguriţă ienibahar măcinat, 1/4 linguriţă nucşoară măcinată, un vârf de cuţit de scortişoară măcinată, o lingură de ulei, o lingură de unt, sare, piper negru măcinat, câteva crenguţe de rozmarin.
Preparare: varza se taie fideluţă, se presară sare pe ea şi se frământă două minute, ca să se înmoaie puţin. Se încing într-o cratiţă uleiul şi untul şi se căleşte ceapa tocată mărunt până se înmoaie.
Se adaugă varza în 3-4 tranşe, sare şi piper. Se adaugă apoi zahărul, ienibaharul, nucşoara, scorţişoara şi oţetul şi se amestecă vreo 3 minute. Se stinge cu vin şi cu apă. Se acoperă oala cu un capac (ca să-şi păstreze varza culoarea) şi se lasă să fiarbă la foc foarte mic timp de o oră. Ca să nu se prindă, se amestecă din când în când. Dacă e nevoie, se mai adaugă puţină apă. Se scot pulpele din cutie şi se pun pe al doilea nivel al cuptorului, sub grill, maximum 10 minute, până se rumenesc. Se servesc cu varza roşie şi câteva crenguţe de rozmarin.
Tartă cu ciocolată
Ingrediente: aluat – 250 g făină, 100 g unt, 100 g zahăr pudră, 6 linguri de apă, un ou, o fiolă de esenţă de vanilie; cremă – 400 g ciocolată amăruie, 400 ml frişcă lichidă, o lingură de unt, o lingură de cafea esspreso concentrată, două plicuri de gelatină.
Preparare: se pun făina, untul, zahărul pudră, apa, oul şi vanilia într-un castron şi se frământă un aluat care se bagă la frigider o jumătate de oră. Apoi se întinde o foaie rotundă, care se aşază în forma de tartă unsă cu unt, se presează cu mâna şi se înlătură surplusul. Se înţeapă cu o furculiţă suprafaţa din loc în loc. Se bagă la cuptor până se rumeneşte. Frişca, ciocolata şi untul se topesc la bainmarie. Se adaugă cafeaua şi gelatina. Se toarnă amestecul peste aluatul rece şi se bagă la frigider pentru două-trei ore.
Tort cu cremă de şampanie şi cocos
Ingrediente – blat: 5 ouă, două plicuri de zahăr vanilat, 150 g zahăr, un praf de sare, 175 g făină, două linguriţe de praf de copt, 5 linguri de apă fierbinte; cremă – 15 g gelatină, 3 ouă, 100 g zahăr, sucul şi coaja de la o lămâie, 400 ml şampanie, 300 ml frişcă lichidă; decor – fulgi de cocos (200 g).
Preparare: se face un aluat din ouă, zahăr, zahăr vanilat, sare, apă fierbinte, făină şi praf de copt. Se coace 30 minute într-o formă cu inel detaşabil. Pentru cremă, se separă ouăle. Gălbenuşurile se bat la bain-marie cu zahărul, sucul şi coaja de lămâie. Se înglobează apoi albuşul bătut, şampania şi gelatina dizolvată. Se bate frişca separat cu mixerul şi se adaugă în compoziţie, păstrând câteva linguri pentru ornat.
După ce s-a răcit, blatul se taie în două. Între felii se pune crema. Se ornează cu frişca oprită şi se îmbracă în fulgi de cocos. Nu-ţi propunem să renunţi la sarmale, cozonaci ori salată de boeuf, dacă eşti genul tradiţionalist şi nu concepi masa de Sărbători fără ele.
Dar poţi încerca să variezi un pic meniul, s-ar putea să-ţi placă. Am găsit pentru tine nişte reţete minunate, care arată ca ieşite din mâinile unor mari chefi şi sigur vor crea o impresie puternică asupra invitaţilor tăi. l Rodica Dîrzu Tort cu cremă de şampanie şi cocos VREMEA Vremea se va răci uşor faţă de intervalul precedent. Cerul va fi temporar noros şi trecător, în cursul zilei, vor fi precipitaţii slabe predominant sub formă de ploaie. Vântul va sufla slab şi moderat. n ÎN ţară: Vremea se va răci faţă de intervalul precedent, iar cerul va fi temporar noros. Îndeosebi în cursul
Salată de pui cu susan
Ingrediente: un piept de pui dezosat şi fără piele, 6 roşii cherry, o mână de frunze de spanac tânăr, o mână de frunze de rucola, 4 fire de ceapă verde, două linguri de ulei de măsline, sare; sos – 50 g susan, 3 linguri de sos de soia, o linguriţă de ulei de susan, o limetă.
Preparare: se fierbe pieptul de pui şi se scurge (păstrează două linguri din apa în care a fiert), apoi se taie în fâşii subţiri. Pentru sos, se prăjesc puţin în ulei seminţele de susan, cam un minut la foc mare, amestecând continuu. Se pun deoparte două linguriţe pentru decor, iar restul se macină şi se amestecă apoi cu sosul de soia, uleiul de susan şi sucul de limetă. Se adaugă cele două linguri de apă păstrate, pentru a subţia puţin sosul. Se pun într-un bol frunzele de spanac şi de rucola, firele de ceapă verde curăţate şi tăiate, roşiile tăiate jumătăţi şi pieptul de pui. Se sărează şi se piperează, apoi se adaugă sosul şi se presară seminţe de susan.
Cotlet de porc în sos de coniac
Ingrediente: 500 g cotlet de porc fără os, 300 g bacon afumat, 200 ml ulei de măsline, 200 g caise uscate, 200 ml coniac, 200 g prune uscate, sare, piper, o cană de supă de legume, pătrunjel proaspăt, o portocală.
Preparare: carnea se condimentează cu sare şi piper şi se pune la prăjit, în ulei şi puţină apă, ca să capete o crustă. Când începe să se rumenească, se adaugă baconul tăiat felii subţiri, apoi se pune coniacul, se stinge cu supă de legume şi se bagă la cuptor să se pătrundă. Spre finalul preparării se adaugă fructele uscate. Se serveşte fierbinte, cu felii de portocală alături şi cu pătrunjel proaspăt deasupra.