Sase studenti robotesc zilnic la primul satelit romanesc: un cub pe nume Goliath. In fapt, contrar numelui, care te trimite cu gandul la un obiect impunator, satelitul Goliath are dimensiunile unei mici cutii de cadouri: laturi de 10 cm si o greutate nu mai mare de un kilogram. In 2008, aceasta cutiuta va fotografia tot ce misca in Bucuresti, si nu numai, de la o distanta de 700 de kilometri.
La etajul al doilea, intr-una din zecile de sali ale Facultatii de Fizica de la Magurele, sase studenti pun la punct ultimele detalii ale satelitului. De fapt un nanosatelit (n.r. – de dimensiuni reduse), o mica componenta a unui program mai amplu al Agentiei Spatiale Romane (ROSA). Camera in care ‘s-a nascut’ este intesata de calculatoare si de tot felul de instrumente de precizie. Goliath e un mic cub, facut dintr-un aliaj special, cu laturi de 10 cm si o greutate de aproximativ un kilogram.
‘Nu avem voie sa depasim aceasta greutate, pentru ca altfel nu ni-l mai lanseaza nimeni’, explica Marius Tusculescu, asistent cercetare, unul dintre cei sase studenti care lucreaza la proiect.
Satelitul Goliath va orbita in jurul Pamantului mai bine de un an, la o distanta de aproape 700 de kilometri, cu o viteza de 8 km pe secunda. De aceea el are trei scopuri pe care specialistii romani spera sa le indeplineasca cu brio: de a fotografia, din cer, orasele din Romania, de a detecta si masura impactul micrometeoritilor (praf cosmic – care afecteaza statiile spatiale si alti sateliti) si de a masura nivelul radiatiilor pe orbita.
Partea cea mai dificila a satelitului romanesc va fi legata de transmiterea pozelor facute. Are incorporata o camera foto de dimensiuni reduse, conceputa tot de tinerii specialisti de la Magurele, care va face poze bulevardelor din marile orase, zonelor inundabile etc. ‘Satelitul va trece de cateva ori pe zi deasupra Romaniei, dar nu sta decat cateva minute. Noi doar atunci il prindem pe statiile de emisie-receptie. Cu viteza de transfer foarte mica, corelata cu marimea destul de mare a pozei (circa 3 mega) va dura in jur de o saptamana sa transmita o poza’, ne spune Mugurel Balan, seful echipei de Cercetare.
Anul viitor, poate prin toamna, dupa cum spune directorul ROSA, Marius Ioan Piso, romanii se vor putea lauda ca l-au expediat pe Goliath in spatiu.
‘El trebuia sa ajunga anul acesta cu o racheta VEGA a Agentiei Spatiale Europene, insa lansarea a fost amanata. S-ar putea sa-l lansam cu rusii, cu o racheta DNIEPR. Au costuri mai mici’, puncteaza Ioan Piso. ‘In total, cu tot cu salarii si statiile din Romania, am investit in Goliath aproximativ 150.000 de de lei, bani de la Guvern’, completeaza el.
Acesta este Goliath
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!