Decizia Curtii Constitutionale, care a aruncat in aer CNSAS – conchizand (de ce abia acum?!) in unanimitate ca legea sa e neconstitutio-nala si poate determina condamnari ale Romaniei la CEDO – a declansat reactii in lant. Reprezentantii unor partide au pus la zid CCR, taxand-o drept coloana a V-a a Securitatii, initiatoare a unei lovituri de stat si a restauratiei comuniste, adunatura de gunoaie etc., vituperarile culminand duminica dupa-amiaza la Universitate, desi 23 de ONG-uri nu izbuti-sera sa adune decat cateva sute de manifestanti.
Fie spus, mitingul era superfluu, de vreme ce deja principalele partide (PNL, PSD, PD-L) si premierul anuntasera ca, luandu-se act de decizia Curtii, nici vorba nu poate fi totusi de desfiintarea CNSAS, ci, in mod necesar, de inlaturarea rapida din lege a aspectelor de neconstitutionalitate si de respectarea drepturilor omului, in conditii insa de transparenta si de acces al opiniei publice la dosare. Opinie publica suverana ca judecator si neinformata partial si insidios de cate un membru al Colegiului CNSAS pe la emisiuni tv, cu directionari politice, umori personale, chiar trafic cu date confidentiale, cat timp justitia nu se pronuntase. Controversele vor continua. Este oarecum surprinzatoare intarzierea presedintelui Basescu de a se exprima in tema, dat fiind rolul sau de mediator intre institutiile statului si cetateni: ar putea lasa impresia ca-i convine decizia Curtii. Oricum, toata agitatia nu-i legata doar de principii. Ci, poate in primul rand, de miza electorala uriasa pe care, in 2008-2009, o vor avea dosarele Securitatii.
Guvernul, anunta ieri Tariceanu, va mentine dosarele in zona civila. Apropo, pe cand transferul catre noul CNSAS si a stocului de dosare (probabil, cele mai suculente) aflat inca in custodia serviciilor?
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!