Unul dintre ei este şi deputatul de Ilfov, Ninel Peia, care pledează pentru readucerea monarhiei în prim-planul politicii româneşti.
“Cred cu tărie că, în actualul peisaj autohton, nu există nici o forţă politică sinceră, nici un lider cu adevărat responsabil sau vector de opinie, bref, nici un cetăţean a cărui conştiinţă să nu fie legată de aspiraţii comune pentru prosperitate şi demnitate naţională, pentru aşezarea României pe locul care i se cuvine cu adevărat în comunitatea naţiunilor lumii”, susţine deputatul într-o scrisoare deschisă.
“De ani buni, poate zeci de ani, instituţia prezidenţială din orice republică se confruntă cu acuze grele, de la corupţie, la trafic de influenţă. Evident, acestea se petrec pentru că un om poate fi preşedinte fie un timp limitat de lege, şi atunci, tentaţiile sunt uriaşe, fie îşi transformă mandatul într-o dominaţie perpetuă, o tiranie ale cărei nenorociri le cunoaştem deja prea bine. Aceste situaţii sunt posibile pentru că nici un preşedinte nu îşi poate asuma, fizic, nişte obiective istorice care pot fi atinse după generaţii întregi de luptă. De dedicaţie absolută pentru atingerea acelor ţeluri. În schimb, o Casă Regală, o succesiune de suverani care să urmărească împlinirea unei promisiuni făcute în faţa Cerului sau a Neamului în urmă cu generaţii, poate şi are obligaţia de urmări săvărşirea acesteia pentru că acea promisiune este moştenită, ca o datorie sfântă, odată cu Coroana şi cu divinul jurământ. Aşa am avut o ţară unită la Alba Iulia, aşa, la 1877, am reuşit să ne căpătam independenţa, aşa am redobândit Ardealul şi Basarabia. Monarhiile cu guverne de stânga au reuşit adevărate miracole sociale şi Casele Regale au susţinut deciziile ce au adus prosperitate. Discuţii, dacă au existat, s-au referit, de obicei, numai la oportunitatea momentului nu şi la valoarea deciziei. Aceasta pentru că, aşa cum spuneam, Casele Regale sunt responsabile, istoric şi divin, pentru sufletele şi vieţile supuşilor săi. Regatul României este o şansă istorică pentru stabilitate, bunăstare şi demnitate, haideţi să nu o irosim şi să ne asumăm decizia care va aşeza Ţara acolo unde merită. Să alungăm spectrul care ne va transforma în încă o generaţie pierdută pentru Naţiune”, a mai explicat politicianul în vârstă de 45 de ani.
În anul 1878 domnitorul Principatelor Române, Carol I, a primit titlul de „alteţă regală”, iar în 1881 a fost modificată Constituţia din 1866, pentru a specifica, printre altele, faptul că din acel moment şeful statului va fi numit rege, iar România devenea oficial regat. Ceremonia de încoronare a avut loc pe 10 mai 1881. Carol I a domnit până în 1914, iar la tron i-au urmat, până la abolirea monarhiei, încă trei regi: Ferdinand I (1914-1927), Mihai I (1927-1930, 1940-1947) şi Carol al II-lea (1930-1940).