Românii care muncesc legal în- tr-un stat membru al Uniunii Europene pot primi alocaţii pentru creşterea copiilor mai mari decât amărâţii de 42 de lei lunar daţi în ţară de Guvern. Explicaţia e simplă: din moment ce lucrează legal şi îşi plătesc taxele la nivelul ţării adoptive, e firesc să beneficieze de aceleaşi drepturi şi în ceea ce priveşte alocaţia minorilor.
Asta chiar dacă micuţii au rămas în ţară! Potrivit Regulamentului European nr. 1408 – intrat în vigoare cu ceva timp în urmă, dar de care românii plecaţi peste hotare nu profită -, “salariaţii, lucrătorii independenţi şi membrii familiilor acestora” care se deplasează în interiorul Uniunii Europene beneficiază de securitate socială. În această categorie intră şi alocaţiile pentru copii.
Procesul de obţinere e simplu
Cu alte cuvinte, minorii români ai căror părinţi muncesc legal într-un stat membru al UE pot beneficia de alocaţia de stat din ţara respectivă. În cazul în care minorul locuieşte în România, alocaţia se transmite aici.
Procedura pentru obţinerea alocaţiei europene începe prin depunerea formularului E411, completat la Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale sau în instituţiile similare din statul în care părintele munceşte. Banii vor începe să fie plătiţi după ce vor fi verificate toate datele completate în formular (nume, adrese, coduri numerice personale etc).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro