Eleganţa locului te câştigă la prima vedere şi simţi cum sufletul dictează reîntoarcerea şi legarea de locul unde niciodată nu s-a ţinut vreo slujbă de înmormântare, conform formula-as.ro. Nu întâmplător, în fiecare duminică, la aceeaşi oră, în acest loc de o spiritualitate aparte apare un intelectual rasat al românilor, epitropul testamentar al bisericii, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.
Lăcaşul de cult are un stil foarte bizantin, cu nenumărate elemente occidentale – în special vitraliile comandate în Germania, cu stemele Brâncovenilor şi ale Ţării Româneşti. Se spune că nicăieri în Bucureşti nu găseşti o biserică mai muzicală, mai sonoră ca ea şi aşa este; pe aici au trecut mari conducători de cor şi mari compozitori de muzică bisericească, cei mai mari cântăreţi de la Opera Română.
Tradiţia locului a impus ca la Domniţa Bălaşa să se promoveze liturghia somptuoasă, iar aici au fost liturghisitori aleşi pentru modul profund în care slujeau. În perioada interbelică, marile familii boiereşti ale Bucureştiului îşi făceau nunţile şi botezurile aici, deci să nu mire pe nimeni că Biserica Bălaşa a fost şi va rămâne pe vecie o biserică de sărbătoare, o alegere de bun gust şi de rafinament. Ea nu a fost niciodată parohie, ci un discret paraclis patriarhal, preferat de mai marii Bisericii noastre: Iustinian şi Teoctist.
Click aici pentru istoricul locului
Citeşte şi: https://www.libertatea.ro/detalii/articol/catrinel-sandu-botez-fetita-mamica-sexy-444225.html
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro