Poligon şi pentru arme neletale
De asemenea, angajaţii MAI, MApN, SRI, SIE şi SPP care ies la pensie vor avea dreptul să mai aibă pistoale letale doar cinci sau zece ani după ce nu mai sunt la serviciu. Acum, aceştia pot deţine astfel de arme până mor. Pe de altă parte, parlamentarii vor să-i trimită în poligon pe cei care au arme de foc neletale, pentru că mulţi dintre aceştia nu ştiu să le folosească.
Aleşii cred că o examinare periodică, o dată pe an, ar fi binevenită. Posesorii de arme ar trebui să ştie că, în cazul unui incident în care folosesc pistolul sau puşca, vor rămâne definitiv fără permisul de port-armă. Şi asta pentru că respectiva faptă rămâne într-un cazier al armelor pentru toată viaţa.
România, pe ultimul loc în Europa la numărul deţinătorilor de arme
Din statisticile oficiale, în România sunt acum peste 121.000 de arme de foc letale – 4.000 de pistoale, 9.000 de puşti de tir şi 108.000 de vânătoare. În privinţa celor neletale sunt 39.000 de pistoale cu gloanţe de cauciuc, 25.000 cu aer comprimat şi 27.000 cu gaze.
Totuşi, aceste cifre situează România la coada clasamentului din Europa. Potrivit unor date europene, nici măcar unul din 100 de români nu are o armă, iar cei care ucid sau îşi iau viaţa cu arme de foc sunt mult prea puţini. (omucideri – 0,02 la 100.000 de locuitori, sinucideri – 0,06 la 100.000 de locuitori).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro