Cursele preorăşeneşti au fost ilegale, toate
De asemenea, au fost cheltuiţi de-a valma banii de la subvenţii, prin deturnare de fonduri, după cum spune raportul, pentru rezolvarea problemelor de familie ale unor salariaţi. Nu se spune care salariaţi. Mai departe: cursele preorăşeneşti au fost ilegale, toate, pentru că s-au făcut pe subvenţii din partea Primăriei Bucureşti înspre şi dinspre alte localităţi. Aici se poate vorbi despre deturnare de fonduri.
Capac la toate a pus “fondul de protocol” al conducerii RATB, care a înghiţit anual 360.000 de euro. Asta în timp ce aceeaşi conducere cerea sprijin financiar pentru susţinerea activităţii Regiei. Uluitor este faptul că, cel puţin în perioada investigată, bugetele RATB nu au fost aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, lucru absolut obligatoriu pentru a putea fi cheltuit vreun leu din buget. Şi totuşi bugetele s-au cheltuit prin simpla aprobare a conducerii Regiei, uneori chiar cu voioşie, dacă ţinem cont de serviciul de protocol mai sus menţionat.
Deţine 39 de terenuri la mişto!
În fine, un capitol distinct şi foarte interesant al raportului Corpului de control îl constituie şi cele 39 de terenuri deţinute de RATB în Bucureşti, cu suprafaţa totală de 927.139,36 de metri pătraţi – adică aproximativ 100 de hectare. În raport se arată că spaţiile nu au fost înscrise în Cartea Funciară, aşa cum cere legea, “nu au fost înregistrate în contabilitate” şi “nu se află în patrimoniul entităţii publice”, – deci al Regiei! Adică nu ar fi ale RATB decât aşa, la mişto!
Mai mult, aceste terenuri au oficial valoarea simbolică de un leu/lot! Exemplu: Depoul Victoria, situat în spatele Guvernului României, are o suprafaţă de 3,43 de hectare şi valorează… 1 leu/lot! Ce bun ar fi un schimb de terenuri, în sensul că dăm noi un spaţiu de 10 ori mai valoros, în marginea oraşului, şi îl luăm pe acesta, fără valoare, în Piaţa Victoriei! Deci, cele 39 de terenuri valorează 39 de lei, de unde rezultă că suprafaţa totală de 100 hectare costă 39 de lei, adică 0,39 de lei pe hectar, în medie.
În realitate, astfel de suprafeţe au preţuri care depăşesc şi 1.000 de euro metrul pătrat. Până acum, în urma acestui control, a fost reţinut de DNA fostul director Viorel Popescu, pentru o mită de 2.500 de euro (!). În rest, totul merge mai departe, terenurile sunt tot 1 leu lotul, protocolul este tot protocol, banii de subvenţii se cheltuiesc tot de-a valma. Încă aşteptăm un punct de vedere al conducerii RATB privind situaţia mai sus menţionată.
În fiecare an se înregistrează o deraiere de tramvai cu pasageri în el
RATB înregistrează anual cel puţin o deraiere de tramvai, plin cu oameni, din motive tehnice. Din fericire nu s-au înregistrat victime, deocamdată. Situaţia parcului auto al regiei a dus la retragerea de pe traseu a aproximativ 30% din autovehicule, care au nevoie urgentă de reparaţii – dar nu sunt bani pentru piese de schimb. Sindicatul RATB a anunţat că va intra în grevă generală, chiar în luna iunie, dacă nu se vor lua măsuri serioase de refacere a parcului auto, respectiv repararea maşinilor vechi şi achiziţionarea de vehicule noi.
Regia are pierderi de 88.000 de euro din… activităţi sportive
Conform raportului corpului de control al premierului, conducerea RATB cheltuieşte anual 360.000 de euro pe protocol – sumă înregistrată la pierderi.
Cea mai mare parte o înghit cantina şi bufetele. Conducerea Regiei a cheltuit, în perioada 2010-2012, aproximativ 100.000 de euro anual pe băuturi, cafea şi prăjituri. Hazliu este faptul că unele produse nu au fost însoţite de referate de necesitate şi avize, conform legii, adică au mers pe sub mână… De asemenea, cam 50.000 de euro s-au dus anual la Casa de odihnă de la Predeal a Regiei. În perioada 2011-2012, RATB a mai înregistrat pierderi de 88.000 de euro la Asociaţia sportivă din Bucureşti.
Nu se ştie cum se înregistrează pierderi în acest loc, din moment ce terenurile se închiriază contra cost! Culmea protocolului a fost înregistrată în anul 2010, când Regia a cumpărat un stilou Mont Blanc Frederic Chopin Platinium la preţul de 1.718,55 de lei (fără TVA) şi 5 stilouri Mont Blanc Starwalker Resine Line, la preţul 1.354,69 de lei bucata (fără TVA). Conform legii, conducătorul instituţiei poate achiziţiona asemenea obiecte pentru protocol dacă le face cadou partenerilor de afaceri sau altor parteneri, în momente festive. Directorii RATB şi-au făcut singuri cadou aceste stilouri, pur şi simplu. Ce ar mai fi de spus?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro