Ce facem în acest caz
Sistemul imunitar are nevoie de un imbold pentru a se adapta la noul anotimp. Iarna, organismul e nevoit să suporte frigul şi învaţă să-şi conserve energia, în special prin alimentaţie. Însă, în anotimpul friguros, multe dintre mineralele şi vitaminele necesare lipsesc, astfel încât organismul e nevoit să şi le ia din resursele proprii. Dar şi acestea se epuizează la un moment dat şi acest lucru se întâmplă exact primăvara. Din acest motiv avem nevoie de o dietă adecvată, ce poate avea un rol crucial în depăşirea problemelor pe care ni le creează astenia. Putem învinge totuşi această afecţiune printr-un mod de viaţă sănătos. Avem nevoie de odihnă, de un somn liniştit de cel puţin 8 ore pe noapte, de o alimentaţie corectă, hidratare, dar şi mişcare în aer liber.
“Din punct de vedere psihologic însă, depresia de primăvară este o tulburare afectivă sezonieră, nu este o boală”, ne spune specialistul. Chiar dacă problemele tale ţi se par foarte grave şi eşti convins că nimeni nu te poate ajuta, să te izolezi nu ajută. Din contră… Întâlneşte-te cu prietenii, cu familia şi, chiar dacă nu le vorbeşti despre necazurile tale, puteţi petrece timp împreună. Mergeţi la film, în parc, la o cafea sau luaţi prânzul într-un restaurant cochet. A avea pe cineva alături va face să dispară sentimentul de izolare şi de autocompătimire.
Pe cine afectează
Astenia poate afecta pe oricine, însă cele mai frecvente cazuri apar la femei, fiind asociată cu diverse tulburări hormonale cum ar fi menopauza, ovulaţia, sarcina sau o alimentaţie deficitară. Nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de aceste tulburări, doar că ei preferă să-şi ascundă trăirile interioare. În schimb, persoanele tinere sunt cele care depăşesc cel mai repede această perioadă nu tocmai plăcută. Cei mai în vârstă pot trece de la o stare neplăcută la una mai relaxată şi cu ajutorul plimbărilor în aer liber care le echilibrează funcţiile organice.