Textele de lege care reglementează situaţia semnalată de cititorii noştri sunt Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi Hotărârea Guvernului nr. 1588/ 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007. Astfel, articolul 32 din Hotărârea Guvernului nr. 1588/2007 prevede următoarele: “Toţi proprietarii au obligaţia de a plăti lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari” (nota redacţiei: deci, inclusiv fondul de rulment şi fondul de reparaţii stabilite anual în adunarea generală a proprietarilor, cu majoritate simplă: 50% plus unu din totalul voturilor).
Penalizările nu pot depăşi restanţa
Pentru fiecare zi de întârziere la plata întreţinerii, asociaţia are dreptul să aplice penalizări. Dar nu după bunul plac! Articolul 49 din Legea 230/2007 stabileşte limitele: “Asociaţia de proprietari poate stabili (în cadrul adunării generale) un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după ce a fost depăşit cu 30 de zile termenul de plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat”. Cât timp poţi amâna plata restanţelor, fără să suporţi rigorile legii? Răspunsul se află în articolul 50 din Legea 230/2007: “Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit”. Aşadar, ai un “termen de graţie” de trei luni pentru a veni la zi cu plata cotelor datorate.
Ce acte se depun la dosar
Potrivit Codului de Procedură Civilă, reprezentantul asociaţiei care cheamă în instanţă un rău-platnic trebuie să depună la tribunal un dosar ce cuprinde: o cerere-tip şi actele doveditoare aferente (liste de plată, fişa de apartament, procesulverbal al adunării generale în care s-a stabilit sistemul de penalizări, modul de calcul al penalizărilor solicitate de la respectivul restanţier, orice alte documente care justifică datoria pe care restanţierul o are faţă de asociaţia de proprietari).