A refuzat să negocieze
Pentru alţii, vânzarea pământului moştenit din tată-n fiu este un lucru imposibil de conceput. Este o pervertire a memoriei bunilor. În sufletul lor, doina cântată din frunză şi foşnetul paşilor pe cărările muntelui nu pot fi înlocuite cu un pumn de bani.
Mândri, purtându-şi semeţi cuşma strămoşească, drepţi şi hotărâţi ca munţii ce-i înconjoară. “Toţi vecinii mei au plecat în Alba Iulia. Gold Corporation a vrut să negocieze cu mine, să vând tot, dar nici nu vreau să aud. Eu rămân aici, să păzesc cimitirele. Acolo sunt străbunii mei şi ei nu vor să plece. Cine o să aibă grijă de ei? Au mai trecut şi alţii pe aici şi noi nu ne-am clintit”, ne-a spus Damian Petru, în vârstă de 57 de ani.
E miezul nopţii în Roşia Montană. Munţii stau semeţi la adăpostul întunericului, străjuind aurul care, deocamdată, le aparţine doar lor. Iar ei nu o să-l cedeze uşor. Îşi vor cere tributul. Iar plată ar putea fi oamenii zonei.
În acest cartier rezidenţial din Alba Iulia (foto sus), construit de compania Gold Corporation, trăiesc Ghiţă Petruţă şi soţia sa, Ligia (foto dreapta), după ce şi-au vândut pământurile din Roşia Montană
Sumele primite sunt secrete
Banii primiţi sunt subiect tabu printre localnici. Nici cei care refuză negocierea, nici cei care şi-au vândut proprietăţile nu vor să vorbească despre sumele propuse sau luate de la cei care vor să exploateze zona Roşia Montană.
În urmă cu două zile, peste 15.000 de oameni au ieşit pe străzile Capitalei pentru a protesta faţă de exploatarea de la Roşia Montană (foto sus)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro