Prin menţinerea dobânzii- cheie, Banca Naţională speră că va convinge băncile să dea la rândul lor împrumuturi mai ieftine în moneda naţională. Dacă va da roade, măsura Băncii Naţionale va stimula creditarea şi va ajuta economia, prin creşterea consumului.
În ultimii şapte ani, BNR a scăzut dobânda de politică monetară, indicatorul care dictează costul împrumuturilor în lei, de la 10,25 la 1,75%. În consecinţă, şi dobânzile de pe piaţa interbancară, de unde băncile împrumută bani pentru a-i da mai departe clienţilor sub formă de credite, sunt de peste cinci ori mai mici.
Mecanismul nu a fost însă respectat în relaţia dintre bancă şi client. Deşi băncile se împrumută de aproape şase ori mai ieftin, creditele de consum pe care le-au acordat s-au ieftinit cu doar circa 20%.
La împrumuturile în valută, restanţele la credite se ridicau la 13,196 miliarde de lei (echivalent), în scădere cu 1,72%. Bucureştenii sunt primii la restanţe: aveau datorii de peste 8,1 miliarde de lei în septembrie 2015. Valoarea totală a restanţelor a depăşit, în septembrie, 23 miliarde de lei.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro