Radu Nunweiller (64 de ani), fostul ‘half’ al nationalei Romaniei care se califica la Mondialul mexican din 1970, traieste de aproape 30 de ani in Lausanne, inima olimpismului mondial. De pe malul lacului Ouchy, fostul dinamovist face o radiografie ca un bisturiu a ‘grupei mortii’ de la Euro 2008 si vorbeste despre realitatile crude ale fotbalului romanesc.
Libertatea: Domnule Nunweiller, ce inseamna un Campionat Mondial sau European pentru un fotbalist?
Radu Nunweiller: Everestul! O sarbatoare a fotbalului, un eveniment extraordinar! Trebuie sa-ti incordezi toti muschii, mintea sa fie limpede, odihnita, iar concentrarea – la cote maxime.
Avem vreo sansa in asa-numita ‘grupa a mortii’?
Plecam, practic, de pe locul patru, insa totul e posibil. Sa lasam la o parte mentalitatea noastra milenara, aceea de a ne apleca in fata Occidentului ‘superior’. Si mie, cand am dat de Charlton, care era campion mondial, mi s-au cam inmuiat picioarele. Dar am vazut, usor-usor, ca nu e zeu! Cu determinare si organizare tactica ne putem califica!
„Esti mare pe talentul tau si pe munca altora”
Pe cine ne bazam? Pe Mutu, pe Chivu?
Echipa nu sta in Mutu, ci are 23 de jucatori! Care trebuie sa fie gata in orice moment sa intre pe teren. Adrian nu joaca singur, are nevoie de mingi. In spatele lui sunt mijlocasii, nevoiti sa depuna un efort urias pentru a-l suplini pe el cand nu face faza defensiva. ‘Briliantul’ a devenit mare si pe munca celorlalti. Ca si regretatul Dobrin, care a fost un fotbalist altfel formidabil. Dar a fost exceptional pe talentul nostru, al colegilor lui, nu pe munca lui…
Apropo? Cine credeti ca a fost cel mai mare fotbalist roman? Dobrin, Balaci, Hagi, Mutu…
Nici Dobrin, nici Balaci nu au fost un numar 10 veritabil. Poate un 9 si jumatate. Si Adrian Mutu e la fel… Hagi a intrunit cele mai multe calitati pentru un coordonator de joc, plus ca era si un marcator important…
Radu Nunweiller poate fi trecut pe lista celor mai buni?
Cu voia dumneavoastra!
Vorbeste de adversari
Despre Franta. “Echipa cu un moral robust. Experimentata. Recupereaza si verticalizeaza imediat, gratie paselor filtrante ale lui Ribery. Nu trebuie sa le lasi timp si spatiu. Benzema si Henry ucid adversarul. Tamas si Goian sa se dubleze perfect, pentru ca sunt mai lenti decat adversarii lor directi. La un razboi cu tancurile Frantei nu poti sa lupti cu un cutit. Nu avem fotbalisti care sa se ia la tranta cu ei. N-ar fi rau sa apelam la temporizare, la un joc de posesie, care sa-i scoata din sarite”.
Despre Italia. “Va fi un joc strans, care poate fi decis de o lovitura libera, de un contraatac. Nu cred ca vor juca si Toni, si Del Piero si nebunul de Cassano la un loc. Toni va fi pivotul, iar Di Natale, care-l completeaza perfect, in spatele lui. Atentie la Pirlo, e un „centrocampista” fara plamani, alearga 20 de kilometri pe meci”.
Despre Olanda: “Nu au lucrat foarte mult tactic, pentru ca joaca de zeci de ani clasicul 4-3-3 pe care il stiu si copiii de 7 ani. Ofensiva si iar ofensiva! Au insa probleme in aparare, pe care le putem fructifica”.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!