Începe marea “tapetare” a clădirilor publice! Nici că se putea un moment mai bun: în ţară sunt peste 600.000 de şomeri, iar numărul locurilor de muncă vacante este de peste 25 de ori mai mic. Cum Uniunea Europeană vrea ca toate clădirile publice din Europa să‑şi izoleze pereţii exteriori până în 2020, pentru reducerea consumului de energie, în ţara noastră se pregăteşte calificarea forţei de muncă în construcţii. De menţionat că, acum, la noi nu există nici o clădire cu consum de energie aproape egal cu zero. Izolaţia termică executată necorespunzător sau inexistenţa ei înseamnă facturi mai mari la curent, în contextul în care tarifele la energie se anunţă a fi majorate.
România, prima pe listă
Proiectul ce vizează calificarea forţei de muncă va fi demarat în 30 de state membre, iar România este prima ţară care-l va pune în aplicare. Potrivit lui Alessandro Proia, coordonatorul proiectului cu fonduri europene, acesta asigură trecerea de la practicile curente de reabilitare termică la realizarea corectă a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero în România, după cum scrie site-ul Euro peanul.org. Specialiştii atrag atenţia că o anvelopare a clădirilor necorespunzătoare afectează zidăria şi tencuiala şi chiar pune în pericol sănătatea oamenilor. În plus, lipsa de pe piaţă a muncitorilor calificaţi este resimţită şi de companiile din construcţii.
Avalanşă de litigii de muncă
Criza a aglomerat tribunalele. Din 2009 încoace peste 200.000 de foşti salariaţi şi-au reclamat şefii că i-au concediat abuziv. Numai în 2010 numărul litigiilor de muncă a depăşit 100.000. În astfel de situaţii, avocaţii spun că în 3 cazuri din 4 câştigă fostul angajat. Puţini mai cer însă şi reîncadrarea pe posturile de pe care au fost alungaţi, ci sunt interesaţi mai ales de banii pe care i-ar fi luat dacă rămâneau în funcţii. l
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro