”Ar fi bine să ne bage în bordeluri. Aşa o să fim şi protejate, şi verificate de medici, şi ferite de pericole. Să le dea Dumnezeu sănătate!” Nicoleta, 19 ani, prostituată |
”Orice ar fi, chiar dacă a fost drăguţ şi s-a gândit la noi, lu Băsescu tot i-aş lua bani pentru o partidă de sex, că doar are de unde să dea.” Claudia, 32 de ani, prostituată |
În an electoral, Băse şi-ar dori ca Bucureştiul să nu mai fie un uriaş bordel în aer liber, populat fie de siluete palide, de ceară, acoperite de straie prin care se iţesc formele oaselor, fie de tipe “împănate”, cu forme mai mult decât rotunjite, ţintuite la fiecare colţ de stradă în aşteptarea unui client mărinimos care să scoată la ceas de noapte câteva zeci de lei din buzunar, pentru o hârjoană.
”O să-l aplaudăm la scenă deschisă pe Băse, bravo lui că s-a gândit şi la fundul nostru. Nu ştiu încă dacă o să merg la bordel, poate mă las.” Mirela, 32 de ani, prostituată |
”Poate să ne bage în bordeluri, eu tot o s-o fac pentru că am doi copii de crescut. Nu ştiu despre chestia asta, da poate e bine… Eu am făcut puşcărie fiindcă m-au prins pe stradă.” Duca, 27 de ani, prostituată |
Reporterii ziarului Libertatea au dat o raită prin oraş şi au aflat ce cred “fetiţele” despre intenţia preşedintelui României de a legaliza prostituţia şi de a le oferi o slujbă perfect legală, cu carte de muncă.
«Vrem să limităm consumul de droguri şi îmbolnăvirile»
Administraţia prezidenţială a emis ieri un comunicat prin care încerca să potolească discuţiile iscate pe tema dezincriminării consumului de droguri şi a legalizării prostituţiei, teme lansate de comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice din România.
”Că ne legalizează sau nu, pe mine nu mă interesează. Oricum nu prea mai fac bani că mi-au luat astea tinere faţa. Tot pe stradă o să stau, că nu o să mă ia nici un patron de bordel.” Stela, 41 de ani, prostituată |
”Fac trotuarul pentru mama că are leucemie, s-o ţin prin spitale. Acum sunt bucuroasă. O să-i servesc cu una boca pe moca pe ăia care au avut ideea. O să am şi eu un acoperiş unde să-mi răsfăţ clienţii.” Florentina, 21 de ani, prostituată |
Potrivit acestui comunicat, cele două teme sunt doar variante prin care specialiştii se gândesc să limiteze consumul de droguri şi răspândirea bolilor cu trasmitere sexuală, cărora le cad victime în special tinerii. Preşedinţia însă precizează că discuţiile s-au limitat la analiza ştiinţifică a acestor fenomene.
La rândul său, Doru Buzucea, membru în comisia prezidenţială menţionată mai sus, a explicat public faptul că prin aceste măsuri s-ar reduce riscul îmbolnăvirii de SIDA sau de hepatită. Profesorul Buzucea a arătat că în raportul comisiei nu se vorbeşte despre dezincriminarea traficului de droguri şi nici despre legiferarea consumului de droguri. “Noi am propus numai dezincriminarea consumului de droguri”, a spus el.
În Suedia şi în Islanda este pedepsit… clientul
Prostituţia împarte Europa în trei categorii, din punct de vedere juridic. Cea mai veche meserie din lume este interzisă în mai toate statele din Europa de Est şi de Sud-Est, inclusiv Rusia – dar care, pe de altă parte, sunt principale exportatoare de „carne vie” şi trafic de fiinţe umane. O excepţie originală: în Suedia şi în Islanda, prostituţia este interzisă, însă pedepsit este clientul, nu femeia.
O a doua categorie o reprezintă ţările în care sexul tarifat nu este ilegal, dar nici nu există legi speciale care să reglementeze această activitate. Majoritatea statelor Uniunii Europene se află în această categorie, inclusiv Franţa, Italia, Marea Britanie sau Spania. A treia categorie, în care intră opt state europene, în frunte cu Germania şi cu Turcia, este cea a ţărilor care au legalizat prostituţia şi îi reglementează activitatea prin norme stricte.
În ce priveşte consumul de canabis, în Olanda este deja legal. În alte state, precum Germania, Cehia, Belgia sau Spania, posesia unei cantităţi mici, pentru consum personal nu mai este pedepsită penal, în schimb toate statele interzic cultivarea şi vânzarea drogurilor uşoare. (Vlad Alina)
«Mai bine-n bordel decât în tufişuri»
«Ar fi bine dacă s-ar legaliza»
Cătălineanu Petrică, 42 de ani, administrator:
“Ar fi foarte bine dacă s-ar legaliza prostituţia pentru toţi bărbaţii care frecventează astfel de locuri. S-ar ţine o evidenţă mai bună a tuturor femeilor uşoare şi astfel s-ar preveni mai multe boli cu transmitere sexuală”.
«Nu suntem pregătiţi»
Andrei Stoleriu, 21 ani, publicitate:
“N-aş zice că e neapărat un lucru bun. Adică nu cred că societatea noastră este pregătită pentru un asemenea pas. Sunt de părere că românii nu au o mentalitate atât de deschisă. Şi, în loc ca oficialii să fie preocupaţi de asta, mai bine ar băga banii în educaţie”.
«Să nu se mai ascundă de poliţie»
Andrei Drăguşel, 22 de ani, student:
“S-o legalizeze odată, că, de când spun că ar vrea s-o facă, m-am săturat eu. În ziua de azi, când fiecare are dreptul la libera exprimare, de ce nu s-ar întâmpla la fel şi cu prostituatele, să nu mai fie nevoie să se tot ascundă de poliţie”.
«Aşa era şi pe vremuri»
Ana S., 59 de ani, jurist:
“Sunt de acord cu intrarea în legalitate a fetelor uşoare. Aşa era şi pe vremuri, acum câteva zeci de ani, când era Crucea de Piatră.
Mai bine-n bordel decât în tufişuri sau în păduri. În plus, astfel se va putea ţine o evidenţă clinică a prostituatelor”.
fotofrafii: Ninel Fluşter
Citeşte şi ”Băsescu, sexul şi drogurile”