La cererea lui Traian Basescu de a i se detalia resursele pentru pensii pana in 2013, Guvernul l-a cam persiflat. In locul unui document profesionist, care sa curme conflictul Vosganian si Pacuraru, cu voia lui Tariceanu, au incropit un ‘document politic’, iar Traian Basescu, aflat la Neptun, a prelungit suspansul, mentinand sub tensiune cinci milioane de oameni. Mai mult, acreditandu-se cu ajutorul unor analisti bine ghidonati ideea ca economia s-ar imbolnavi, daca nu cumva chiar s-ar prabusi.
Avem de-a face cu un ordinar poker politic. Guvernul si PSD n-au cale de intors. Inversunarea cotrocenista e tot mai evident determinata nu atat de o analiza economica profunda, cat de furia ca initiatorii legii au marcat puternic intr-un masiv grup electoral, pensionarii, in paguba lui Basescu. Guvernantii au si argumente concrete pentru sustinerea financiara a legii in urmatorii doi ani. Oricum, pana la alegeri. Nu sunt, insa, la fel de convingatori pe lunga durata. E cvasicert ca se va apela la sprijinirea bugetului de pensii cu sume de la bugetul de stat. O redistribuire logica, echitabila si obligatorie dupa ani de crestere economica. Pensionarilor nu li se da o pomana, ci li se restituie ceea ce ei au depus in 40-50 de ani de munca, iar in ultimii 17 ani li s-a furat. Sigur ca va trebui ca statul sa-si revizuiasca anumite cheltuieli. Nu reducand cele salariale, ori investitiile in infrastructura, in Invatamant sau Sanatate, ci ajustand la strictul necesar investitiile militare aventuriste in fregate si avioane ultraperformante, pentru care deja sunt prevazute miliarde de euro.
Romania nu-i in primejdie de razboi. Dar e in pragul unor convulsii sociale si politice, pe care cinci milioane de pensionari care nu mai au timp sa astepte, le pot lesne isca.