Libia
Luna trecută, pe 19 martie, Libia a fost atacată de forţele coaliţiei internaţionale, din cauza liderului Muammar Gaddafi, care a comandat uciderea celor care-l contestau. De atunci, pentru libieni fiecare clipă a devenit o luptă continuă pentru supravieţuire. Mii de oameni au rămas fără cei dragi, fără case şi aşteaptă zilnic distribuirea ajutoarelor. Pe străzile oraşelor bombardate, libienii se calcă în picioare pentru un pachet cu hrană şi apă.
Japonia
Chiar dacă zeci de mii de japonezi au fost afectaţi în urma cutremurului şi tsunamiului de luna trecută, bunul-simţ al acestora a ieşit la iveală după ce presa internaţională a prezentat imagini cu sinistraţii stând liniştiţi la cozile unde se împărţeau ajutoare.
Pakistan
Pakistanul s-a confruntat în luna august a anului trecut cu inundaţii catastrofale, care au lăsat fără case circa 12 milioane de persoane. Oamenii, ajunşi în pragul disperării după ce au pierdut tot, implorau să primească pachete cu ajutoare.
Haiti
În capitala statului Haiti s-au instalat haosul şi disperarea după un cutremur devastator, cu magnitudinea 7,3 pe scara Richter ce a avut loc pe 12 ianuarie 2010. În urma seismului care a lovit cea mai săracă ţară de pe continentul american, 100.000 de oameni şi-au pierdut viaţa. Din cauza ajutoarelor insuficiente, haitienii au ajuns să se lupte pe viaţă şi pe moarte chiar şi pentru un strop de apă.
Chile
Un cutremur de 8,8 grade a lovit Chile, pe 27 februarie anul trecut. Mii de oameni au murit şi alte câteva sute de mii au rămas fără agoniseala de-o viaţă. Spre deosebire de alte state, în Chile nu s-au înregistrat jafuri, iar oamenii au aşteptat în ordine să primească ajutoare.
SUA
Pe 23 august 2005, uraganul Katrina a provocat mari distrugeri oraşului american New Orleans. Un baraj s-a rupt, inundând aproape în întregime localitatea şi lăsând în urmă aproximativ 10.000 de morţi. Cadavrele au zăcut în casele distruse săptămâni întregi, din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor.
În plus, acestea nu au asigurat nici adăposturi şi nici alimente şi apă pentru sinistraţi. Prin urmare, haosul s-a instalat în zonă. Imaginea unui bărbat de culoare care a furat dintr-un magazin mai multe sticle de bere şi apoi le-a transportat mândru prin apa până la brâu a fost considerată simbolul a ceea ce se petrecea în oraş. Mai mult, “descurcăreţii” îşi umpleau portbagajele maşinilor cu marfă furată din magazine şi o vindeau apoi sinistraţilor, la suprapreţ.