În Egipt: nu adăuga sare în bucate
Dacă eşti invitat la masă şi ai proasta inspiraţie să mai pui un praf de sare în farfuria ta, gazda va considera că o jigneşti de la obraz, “declarând”, prin acest gest, că găseşti neapetisante bucatele pe care le-a pregătit. Dacă ai apucat totuşi să comiţi gestul, mai ai o scăpare: dă dovadă de prezenţă de spirit şi scuză- te spunând că ai tensiunea cam mică, iar medicul ţi-a recomandat să mănânci mai sărat.
În Venezuela: punctualitatea este o impoliteţe
Dacă în Europa se spune, de secole, că punctualitatea este politeţea regilor, în Venezuela, lucrurile stau complet pe dos: a sosi la ora stabilită sau cu câteva minute mai devreme este o impoliteţe gravă. Oaspeţii bine-crescuţi sunt cei care întârzie cu 10-15 minute, ca să nu fie consideraţi pripiţi sau… lacomi (dacă este vorba despre o invitaţie la masă).
În Franţa: fără flori roşii la prima întâlnire!
Prin excelenţă galanţi, francezii ar lua drept un afront oferirea unui buchet înflăcărat chiar de la primul rendez-vous, fiindcă ar fi ca şi cum i-ai spune tinerei sfioase, pe care abia urmează să o cunoşti puţin mai bine: “Unde mergem, la tine sau la mine?”
În Norvegia: tacâmurile, obligatorii
Obiceiul de a mânca folosind degetele, care câştigă tot mai mult teren în lumea largă, trece drept nărav în codul manierelor elegante respectat de norvegienii tradiţionalişti. Foarte scrupuloşi când vine vorba despre comportamentul civilizat la masă, aceştia folosesc furculiţa şi cuţitul chiar şi pentru a da gata un sendviş.
În China: nu dărui ceasuri şi batiste!
Ambele obiecte au conotaţii negative: ceasul aminteşte că timpul zboară şi viaţa trece, iar batista este asociată cu lacrimile (de durere, în nici un caz de bucurie). Nici florile nu sunt un cadou potrivit, deoarece sunt asociate cu doliul.
În Grecia: dinţii de lapte se aruncă pe acoperiş
Mai precis, pe acoperişul casei părinteşti. Grecii cred cu tărie, de generaţii la rând, că acest obicei garantează că dinţii noi vor creşte repede şi vor fi sănătoşi, iar “beneficiarul” lor va avea noroc în viaţă.
În Ungaria: nu se dă noroc
Ciocnirea paharelor cu bere evocă amintiri sumbre: după o bătălie între Austria şi Ungaria, în 1849, generalii austrieci şi-au sărbătorit victoria – soldată cu moartea, pe câmpul de luptă, a 30 de generali maghiari – ciocnind entuziast şi bând bere. În urma acestui afront, ungurii şi-au promis să se abţină de la a mai ciocni halbele în următorii 150 de ani. Termenul a expirat demult, dar în unele zone mai conservatoare obiceiul încă este respectat.
În Turcia: turcul plăteşte
În stil european, ai fi tentat să-i propui partenerului turc cu care ai luat un prânz de afaceri să împărţiţi costurile consumaţiei. Însă obiceiurile impun ca el să plătească totul, dacă este cel care a lansat invitaţia. Dacă ţii morţiş să te revanşezi, nu ai decât să îl inviţi, la rândul tău, la masă, cu proxima ocazie, şi să achiţi singur nota de plată.
În Bolivia: nu se discută despre afaceri la petreceri
Fie că participă la o nuntă sau la un dineu cu ştaif, bolivienii consideră că astfel de experienţe gastronomice aparte sunt menite să îmbogăţească relaţiile personale, nu pe cele de afaceri. Chiar şi în cazul prânzurilor şi cinelor de afaceri, primul subiect pe care îl va aborda omologul tău bolivian va fi legat de familiile voastre. Abia după ce v-aţi pus la zi cu cele mai noi informaţii pe această temă veţi putea trece şi la afaceri.
În Japonia: e musai să mănânci cu beţişoare
Dacă ţii neapărat să fii taxat drept prost crescut de către comesenii tăi niponi, foloseşte- te de lingură, furculiţă şi cuţit, în locul beţişoarelor pe care nu ştii să le mânuieşti. În cazul în care ai deprins folosirea beţişoarelor, nu uita că atunci când te serveşti din farfuria comună, trebuie să foloseşti extremitatea pe care n-o bagi în gură.
În Finlanda: sauna nu se refuză
Sauna este un mijloc de relaxare şi socializare alături de familie şi de prieteni, aşa că n-ar trebui să te surprindă dacă partenerul de afaceri te invită la saună. Şi sub nici o formă nu te gândi să-l refuzi! Invitaţia este un semnal foarte bun pentru soarta înţelegerilor pe care vrei să le perfectaţi.