Se ocupă de ochii pensionarilor de 13 ani
“Cei care nu mai văd cu ei, pentru că le-a crescut dioptria sau şi-au luat alţii noi, vin şi îi donează aici. Eu îi recondiţionez, dacă sunt stricate ramele, îi duc la cabinetul de optică (din cadrul CARP – n.r.), măsurăm lentilele, le punem o etichetă şi îi punem apoi în vitrină, la aşteptare. Când un membru al nostru are nevoie de ochelari şi găseşte mărimea potrivită la mine, îi dăm contra sumei de 1 leu şi a unei perechi de ochelari vechi, oricât ar fi de stricaţi”, ne explică Victor Dumitru, meşterul care repară ochelari second hand pentru pensionari, de 13 ani.
Victor Dumitru ţine legătura permanent cu medicul de la cabinetul de oftalmologie. “Aici facem consultaţii pentru membri CARP. Ochelarii pentru dânşii costă 1 leu. Dacă nu găsim dioptriile potrivite second hand, apelăm la cealaltă variantă, consultaţie oftalmologică şi ochelari noi, la preţul total de 60 de lei”, ne-a spus dr. oftalmolog Ehssan Chadorhany. Un alt produs solicitat de bătrâni este împrumutul cu dobândă mică.
Nu sume mari, dar suficiente pentru a trece cu bine Sărbătorile, când sunt vizitaţi de copii şi de nepoţi. Sau pentru a-i ajuta să cumpere obiecte casnice mari; pentru majoritatea familiilor din România, achiziţionarea unui frigider sau a unei maşini de spălat nu reprezintă un efort financiar uşor… Şi atunci intervin părinţii/bunicii pensionari…
“Să ştiţi însă că majoritate a membrilor ne calcă pragul de aproximativ cinci ori pe lună, dar dintre acestea doar o dată pentru a plăti o rată de împrumut, restul pentru activităţi sociale: tuns, coafură, cursuri de desen sau informatică ori excursii pe care le organizăm săptămânal. Dorinţa lor de socializare este foarte mare şi vrem să dezvoltăm acest serviciu”, ne-a explicat preşedintele Gheorghe Chioaru.
Un exemplu plastic în acest sens îl reprezintă Elena Timbuş, elev al cercului de pictură din Centrul de Zi “Omenia”. Pentru ea, timpul s-a dilatat. Este în anul doi de studiu şi e aici pentru că: “La vremea când mi-am dorit acest lucru (pictura – n.r.), nu aveam timp”.
«Drumul nostru către bătrâneţe este mai lung decât la alte neamuri!»
Nu, nu este vorba despre nemurire, ci despre o constatare a cizmarului Mihai Postolache în legătură cu încălţările aduse la reparat de membrii CARP. Sunt făcute praf pentru că trag de ele de la tinereţe până aproape de înmormântare, de aceea arată ca după un drum extenuant – şi le aduc aici pentru că reparaţiile sunt ieftine. Acesta este motivul pentru care spune cizmarul că: “Drumul nostru către bătrâneţe este mai lung decât la alte neamuri!”
Şi la capitolul vestimentaţie bătrânii practică tot un fel de auto-second hand. Cum? Cu cinci lei, de exemplu, îşi transformă un palton din tinereţe, care a rămas mic, într-unul bun pentru vârsta a treia, că s-au mai îngrăşat de la atâta pâine goală.
“Uitaţi, unul mi-a adus patru cămăşi ca să fac din ele trei. Adică să tai una şi să adaug material pe margini celorlalte trei, să le fac mai mari”, spune croitorul Ion Deacu.
La o uşă depărtare, un tuns costă 5 lei, iar o şedinţă de coafură – 10 lei, preţuri mult sub cele ale pieţei de dincolo de gardul CARP. Oricât de bătrâni şi de săraci ar fi, fac parte din aceeaşi societate românească din 2015, adică nu pot umbla pe stradă ca sălbaticii…
Cele mai multe pensii din ţara noastră sunt sub 900 de lei
Cea mai mare pensie înregistrată în România, în cursul lunii iunie, este de 27.453 lei, brut, în Bucureşti, conform datelor Casei Naţionale de Pensii. Ţara nosatră are 10 pensionari care primesc mai mult de 11.000 de lei pe lună, brut, de la bugetul naţional de pensii, din care 9 sunt bucureşteni şi unul este arădean.
La polul opus, 622.768 români încasează pensia minimă socială garantată prin lege, de 400 de lei. Pensia de subzistenţă… Cea mai mare pensie medie brută din ţară se înregistrează tot în Bcucureşti, în sectorul 1.
Interesant este faptul că în Arad, unde se încasează una din cele mai mari 10 pensii din ţară, pensia medie este de doar 813 lei pe lună brut, una din cele mai mici. Cele mai mici pensii medii în România se încasează în judeţele Satu Mare, 751 de lei, şi Botoşani, 716 lei.
Foto&Video: Robert Hanciarec
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro