Rebecca Soni – înotătoare, a concurat pentru SUA
Rebecca Soni (25 de ani) e una dintre cele mai cunoscute înotătoare americane. Specialistă la bras, ea deţine recordurile mondiale la 100 şi la 200 de metri. În total, a cucerit 22 de medalii la competiţiile internaţionale. La JO 2008 a luat un aur şi două medalii de argint, iar la Londra şi-a apărat titlul olimpic la 200 de metri. Desemnată înotătoarea anului în lume în 2010 şi în 2011, Rebecca s-a născut în SUA, la Plainsboro, New Jersey, dar părinţi ei, Peter şi Kinga, sunt români de origine maghiară, din Cluj. “Nu ştiu româneşte, nu s-a vorbit acasă. Ungureşte însă vorbesc!”, s-a scuzat Reb. Ea face înot de la 10 ani, după ce la început a mers la gimnastică. A absolvit în 2009 Universitatea din Carolina de Sud şi are un master în Ştiinţele Comunicării. Acum locuieşte în Manhattan Beach, California. În afară de înot, îi place să gătească, să joace volei pe plajă şi face… yoga. Are un câine, Kody, la care ţine enorm.
Andrei Gheorghe – atlet, a concurat pentru Guatemala
Andrei Gheorghe (24 de ani) s-a născut în România, dar trăieşte de la 13 ani în Guatemala, unde studiază la Facultatea de Inginerie. A făcut parte din echipa de pentatlon modern trimisă la Olimpiadă de statul din America Centrală. “Ca să vin la Londra, mi-am amânat examenul de licenţă pentru la iarnă”, a spus sportivul care anul recut a cucerit argintul la Jocurile Pan-Americane, rezultat care l-a calificat la JO. De ce tocmai Guatemala? “Simplu! Familia a plecat în Guatemala cu mine cu tot! Pasiunea pentru sport e moştenire de familie. Tatăl meu, Marian, a făcut tot pentatlon. A reprezentat România la JO de la Barcelona din 1992, unde a terminat pe 7. Acum e antrenorul meu. Iar mama a practicat spada”, spune Andrei, cetăţean guatemalez cu acte în regulă de anul trecut. “Când am ajuns aici, nu ştiam pe nimeni, mi-a fost greu. Dar sportul m-a ajutat enorm. În România, tata muncea mult şi îl vedeam rar, acum ne antrenăm împreună. Iar eu mă străduiesc să combin sportul cu studiul”, continuă Andrei, care, în copilărie, a făcut şi tenis de câmp, dar a înţeles repede că nu are talentul necesar. Din 2000 face doar pentatlon modern, un sport care constă din cinci probe diferite, scrimă, înot, călărie, tir şi cros.
Mihai Brestyan – antrenor la lotul de gimnastică al SUAKalinikos
Mihai Brestyan, Breştian pe numele lui românesc, s-a născut acum 59 de ani, la Timişoara. Tehnicianul a descoperit- o pe Aly Raisman, lidera americancelor, sportivă care a cucerit aurul la sol şi bronzul la bârnă cu SUA (a cărei echipă e campioana olimpică şi mondială en-titre; lotul e coordonat tot de o româncă, Martha Karolyi). Ultima medalie a fost obţinută în urma unei contestaţii formulate chiar de el la adresa exerciţiului Cătălinei Ponor, plângere care a avut câştig de cauză. “În ciuda acelui gest, care a fost pentru ţara a cărei pâine o mănânc, voi rămâne toată viaţa mea român!”, spune Brestyan, care şi-a păstrat şi cetăţenia ţării natale. Plecat din România în 1985, a lucrat 10 ani în Israel, iar din 1996 e în America, având o sală de gimnastică în Massachusetts. În 2010, a dat-o pe campioana mondială de la sărituri Alicia Sacramone.
Mihai Bobocică – jucător de tenis de masă, a concurat pentru Italia
Născut la Craiova, Mihai Bobocică (26 de ani) joacă pentru naţionala Italiei din 2003. Absolvent al Institutului de Aeronautică Militară din Siracusa, Bobo a concurat la Londra la a doua Olimpiadă pentru ţara sa de adopţie. La simplu a fost eliminat în turul II. Tatăl său, Mihai senior, e antrenor de tenis de masă.
Kalinikos Kreanga – jucător de tenis de masă, a concurat pentru Grecia
Călin Creangă (40 de ani) s-a născut la Bistriţa, unde, la 7 ani, a început tenisul de masă. A emigrat din ţară înainte de 89, rămânând în Luxemburg, cu tatăl său, după un European de juniori. Ulterior, a primit oferta de a juca pentru Grecia, ţară în care s-a stabilit şi unde şi-a schimbat numele în Kalinikos Kreanga. Între altele, a câştigat CE 1992 la dublu mixt şi CE 1994, la dublu. A luat bronz la simplu (CM 2003) şi a câştigat Europe Top 12, anul trecut. La JO 2012 a fost eliminat în sferturile de finală.
Valentin Silaghi – antrenorul lotului de box al Germaniei
Valentin Silaghi (54 de ani), câştigător al medaliei de argint la CE 1979 şi bronz la CE 1981 şi la JO 1989, toate pentru România, a rămas în Germania în 1982. A început să lucreze la Federaţia Germană de amatori în 1985, fiind promovat antrenor la echipa naţională în 1990. Între 2006 şi 2009 a pregătit pugilişti profesionişti, dar s-a întors la naţională în 2010, iar acum a fost cu echipa la JO. I-a descoperit şi a lucrat cu nume grele din pugilat, precum Sven Ottke sau Dariusz Michalczewski.
Şi ei au pus umărul la câştigarea de medalii de către alte ţări
- Ilyes Ferenc – căpitanul naţionalei de handbal a Ungariei
- Zita Funkenhauser – stomatologul lotului Germaniei
- Dan Telearcă – antrenorul lotului de judo al Zambiei
- Gheorghe Simionov – antrenorul lotului de caiac-canoe al Mexicului
- Adrian Stan – director tehnic al Asociaţiei de Gimnastică a Marii Britanii
- Corina Moroşanu – coregrafa lotului de gimnastică britanic.