Să stai luni întregi doar prin spitale, să treci prin multe şedinţe de chimioterapie, să fii operată, în Elveţia, iar medicii să nu poată scoate decât 30% din tumora cerebrală veche, formaţiunile tumorale mai noi fiind prea periculoase de abordat, să reînveţi să respiri şi să înghiţi sunt lucruri care ar putea doborî orice adult.
Copiii însă, cel puţin unii dintre ei, găsesc resurse nebănuite de forţă mentală, de dorinţă de a trăi, de a se lupta cu o boală, fie ea şi cruntă. Iar cei precum Andreea Dumitran, o fetiţă de 12 ani, din Câmpina, reuşesc lucruri ce par incredibile într-un asemenea context medical complicat.
Beneficiind de un program special de învăţământ aplicat în Institutul Oncologic din Bucureşti, ea a reuşit să îşi ducă anul şcolar la bun sfârşit, la Şcoala Ion Câmpineanu, din oraşul natal, dar nu oricum. Cu media 10 pe linie, primind nu doar premiul I cu coroniţă, ci şi o diplomă de excelenţă. Iar tatăl Andreei – care se zbate pentru ea, luptându-se nu doar cu boala copilei, ci şi cu problemele medicale grave ale mamei acesteia – a obţinut de la Inspectoratul Şcolar Prahova aprobarea pentru ca fetiţa să urmeze şi clasele a VII-a şi a VIII-a la domiciliu, aceasta însemnând inclusiv cine ştie care spital prin care s-ar putea afla, nu doar locuinţa sa.
1.600 de lei au costat ultimele două RMN-uri
Ultimele două RMN-uri, care au costat 1.600 de lei – situaţia financiară a familiei făcând ca niciodată să nu se ştie dacă vor găsi banii pentru toate cheltuielile medicale, dar şi de zi cu zi – au arătat o necrozare a unor zone ale tumorii, dar şi o compresie, o presiune încă mare asupra bulbului rahidian.
E şi motivul pentru care este vital pentru Andreea să poată ajunge în Germania, la Institutul Internaţional de Neuroştiinţe din Hanovra, unde e aşteptată de prof. dr. Helmut Bertalanffy, şeful Clinicii de Neurochirurgie Vasculară din cadrul institutului, pentru o consultaţie şi o nouă evaluare a situaţiei medicale.
Dar totul ar costa aproximativ 3.000 de euro, cheltuieli în care sunt incluse atât costul serviciilor medicale, cât şi al transportului şi cazării, în funcţie de durata şederii. Iar tatăl Andreei nu are aceşti bani. Cu toate acestea, speră ca fetiţa lui să aibă şansa acestei consultaţii şi evaluări, în funcţie de rezultatele cărora va depinde şi tratamentul ei viitor. Iar Andreea să aibă şi şansa unui alt premiu I. Inclusiv în bătălia cu boala…