Cativa candidati la fotoliul de primar general al Capitalei incep sa se detaseze de restul plutonului. Atat prin calitatile proprii, cat si prin sustinerea de partid si, mai ales, prin prezenta mediatica. Diaconescu, Blaga, Orban, Gusa si Stefanescu fac cros (cu masina nu prea au pe unde, in traficul lui Videanu) de la un studio la altul, repetand obositor idei goale de continut sau proiecte nerealiste, cel putin pentru urmatoarea legislatura. Ori luandu-se la harta si facand electoratul agasat sa treaca pe Discovery.
Paradoxal, de la dezbateri lipseste aproape cu desavarsire singurul candidat independent, desi o serie de sondaje ii dau, cel putin pentru turul I, prima sansa. ?Acest Oprescu’ – vorba presedintelui tuturor romanilor, intrat si el in campanie deschisa in favoarea unui Blaga neconvingator personal si atacandu-i pe ceilalti principali adversari ? aproape ca este supus de televiziuni unui embargo. Atat in privinta dezbaterilor, cat si a emisiunilor informative. Sa fie doctorul sub obroc ca efect al presiunii fortelor aflate in spatele celorlalti candidati? Posibil.
Cauza trebuie insa cautata intr-o tembela (sau, deliberat croita cas) lege electorala, care reduce drastic timpii de antena ai independentilor. Anapoda e si prevederea ce-i obliga pe independenti sa aduca semnaturile a zeci de mii de sustinatori, in timp ce partide de care n-a auzit nimeni isi inscriu neconditionat necunoscutii candidati.
Criteriul semnaturilor e necesar. In lipsa lui ar candida si ?glumetii’ de la Spitalul 9. Dar el trebuie sa vizeze si partidele. Altminteri, legea neaga insasi esenta votului uninominal, punand oprelisti in calea unor politicieni sau gospodari independenti, ce se incumeta sa se adreseze direct electoratului, fara carja de partid sau adapostiti sub pulpana sefului.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!