Oprescu «opera» doar noaptea
Conform documentului citat, Oprescu primea mita numai acasă, după orele 22.00-23.00 şi niciodată de la cel care o plătea, ci doar prin intermediari, persoane de încredere din anturajul său.
Citând declaraţia unuia dintre denunţători, anchetatorii explică şi modul în care “profesorul” Sorin Oprescu îşi şcolea colaboratorii despre cum trebuiau evitate maşinile care îi urmăreau. Astfel, înainte de a ajunge la casa edilului, “săgeţile” doctorului trebuiau să facă mai multe ocoale, pentru a se asigura că nimeni nu le-au luat urma.
Apoi, maşina nu trebuia parcată sub nici o formă în faţa locuinţei primarului, ci în garajul subteran, pentru a evita un eventual flagrant delict.
Banii, sub pernă, apoi, «mulţumesc»
Odată intrat în casă, colaboratorul trebuia să predea banii fără ca primarul să-i atingă, mai exact, să îi aşeze sub una din pernele de pe canapea, nu înainte însă ca telefoanele să fie lăsate la bucătărie sau într-un aparat special, situat în foişorul din curtea vilei şi despre care anchetatorii spun că ar fi de fapt un dispozitiv de bruiaj al semnalului GSM.
În aceste condiţii s-ar fi derulat, au susţinut denunţătorii în faţa procurorilor, cel puţin nouă situaţii în care Sorin Oprescu ar fi primit sume între 20.000 de euro şi 30.000 de euro.
Conform aceleiaşi surse, de fiecare dată când îşi primea banii, edilul spunea politicos “Mulţumesc” şi niciodată nu întreba de pe urma cărui contract i-a venit partea, ba chiar refuza să vorbească despre acest lucru.
La închiderea ediţiei noastre, Sorin Oprescu se afla în duba Poliţiei, către Tribunalul Bucureşti, acolo unde urma să se judece cererea procurorilor de arestare a sa pentru 30 de zile.
Averea oficială! Case, terenuri, bijuterii şi conturi în lei şi valută
Cea mai nouă declaraţie de avere a primarului Sorin Oprescu, actualizată în iunie anul acesta, îl arată pe doctor drept un om cu stare.
Acesta deţine, cel puţin oficial, un apartament în Bucureşti, de 172 de metri pătraţi, o casă de 480 de metri pătraţi, la Ciolpani, un teren de 1.000 de metri pătraţi la Ciolpani şi unul de 500 de metri pătraţi la Predeal. Edilul mai are, conform aceleiaşi declaraţii, obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro, obiecte de cult în valoare de 9.000 de euro, bijuterii, ceasuri, aparate electronice în valoare de 25.000 de euro.
Nici conturile nu-i sunt goale lui Oprescu. Acesta a declarat solduri de 156.000 de lei şi 32.800 de dolari, precum şi două contracte de concesiune – unul de 597.400 de lei şi 20.500 de euro, iar altul de 8.000 de lei. La capitolul venituri, primarul are leafa de edil, în sumă de 78.750 de lei pe an, salariul de profesor universitar şi indemnizaţia de la academie, în total 69.560 de lei.
Alte trei reţineri în dosar
În timp ce Sorin Oprescu era dus la Tribunalul Bucureşti pentru emiterea unui mandat de arestare, procurorii au dat aseară, alte trei ordonanţe de reţinere.
Este vorba despre Cristian Stanca, zis Grenadă, fostul şofer al edilului, dar şi despre Ruxandra Petroi Avasiloae, şefa centrului cultural Palatele Brâncoveneşti şi Florin Şupeală, adjunctul acesteia.
Banii Primăriei: 933 de milioane de euro în 2015
Bucureştiul este, de departe, oraşul din România cu cel mai mare buget. Doar în 2015 Municipalitatea a avut de cheltuit 4,2 miliarde de lei, adică peste 933 de milioane de euro. Pentru comparaţie, următorul oraş ca mărime, Cluj-Napoca, are un buget de numai 1,2 miliarde de lei. Ei bine, suma imensă aflată la dispoziţia primarului Sorin Oprescu şi a subordonaţilor săi a suscitat tot timpul interesul a sute de societăţi ce vizau contracte cu Municipalitatea. Conform procurorilor, la bani aveau acces doar cei care acceptau să dea înapoi, cu titlul de mită, peste 55 la sută din ceea ce primeau. Din aceste procente, 10 ajungeau, inevitabil, la Sorin Oprescu…
Ultimul interviu înainte de flagrant
“Nu suntem toţi neam de hoţi şi derbedei. (…) S-a încetăţenit ideea că toţi în admnistraţia locală sunt hoţi, că iau 10- 15%. (…) Ce să fac? Să stau toată ziua să spun că nu? Eu îmi văd de treaba mea şi de drumul meu”, a declarat Oprescu într-un interviu acordat jurnalistei Ioana Răduca, înainte cu o zi de flagrant. “Nu asta mă sperie, ci balanţa justiţiei. Justiţia trebuie să fie oarbă şi să nu fie interpretabilă, dar vezi, de cele mai multe ori, că balanţa nu e chiar în echilibru şi te sperii tu, ca individ”, a mai spus Oprescu.
Cine va conduce Primăria Capitalei?
Mandatul primarului se suspendă numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv, potrivit Legii 215/2001 a administraţiei publice locale. În prezent, la Primăria Municipiului Bucureşti există doi viceprimari: Cornel Pieptea (PNL) şi Dan Darabont (PSD). Zilele acestea, Consiliul General urmează să se întrunească şi să-l aleagă dintre ei pe acela care să preia toate atribuţiile primarului general.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro