Cremă de dovlecei cu parmezan şi mărar
Ingrediente: 6 dovlecei, o jumătate de litru de supă de legume, 4 fire de mărar, 80 g de fulgi de parmezan, 150 ml smântână, trei linguri de ulei de măsline, sare, piper alb. Preparare: Se spală dovleceii, se curăţă şi se taie cubuleţe. Se fierb la abur, 20 de minute, se sărează şi se piperează. Se pune supa la fiert şi se toacă frunzele de mărar, păstrându-se câteva pentru decor. După ce au fiert dovleceii, se mixează şi se adaugă supa şi tarhonul tocat. Se amestecă şi se pune la fiert, la foc mediu, încorporându- se încet smântâna. Se lasă la fiert cam 5 minute şi se amestecă permanent. Când se pune în boluri sau în farfurii se adaugă ulei de măsline, parmezan şi mărar.
|
![4008-147821-mb.jpg 4008-147821-mb.jpg]() |
Paste cu roşii cherry
Ingrediente: 350g de paste (fundiţe, spirale, penne sau spaghete), 20 de roşii cherry, 4 linguri de ulei de măsline, o lingură de oţet balsamic, 4 linguri de fulgi de parmezan, sare şi piper. Preparare: Se pune la fiert o oală de doi-trei litri cu apă, cu o lingură de ulei şi sare. Când începe să fiarbă se pun pastele şi se lasă pe foc urmând instrucţiunilev de pe ambalaj, astfel încât să rămână întregi. În acest timp se pun celelalte două linguri de ulei într-o tigaie şi se călesc roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate în două la foc energic, cinci minute, amestecând continuu. Se sărează, se piperează şi se adaugă oţetul balsamic, continuându- se călirea încă două-trei minute, la foc mic. Pastele scurse de apă se pun în tigaie, peste roşii şi se amestecă. Se servesc calde, în farfurii întinse, ornate cu fulgi de parmezan.
|
![4008-147811-m2.jpg 4008-147811-m2.jpg]() |
Supă de roşii cu varză
Ingrediente: 6 cepe mari, doi ardei graşi, două conserve mari de roşii în bulion sau 10-12 roşii proaspete, o ţelină, o varză mare, sare, piper, un cubuleţ de delikat cu gust de pui, câteva fire de mărar proaspăt. Preparare: Se pune la fiert o oală cu 3 litri de apă şi o linguriţă de sare. Se curăţă şi se taie mărunt ceapa, ardeii graşi şi varza, iar ţelina se dă pe răzătoare. Legumele se lasă să fiarbă circa 30 de minute, apoi se adaugă roşiile curăţate de piele şi tocate cât mai mărunt, continuându- se fierberea. Se pune delikatul şi se potriveşte de sare şi de piper. Se decorează cu frunzuliţe de mărar.
|
![4008-147813-m4.jpg 4008-147813-m4.jpg]() |
Supă de ţelină cu ardei verde
Ingrediente: Două ţeline, o ceapă, doi dovlecei, doi-trei ardei verzi, o rădăcină de pătrunjel cu frunze, un păstârnac, doi cartofi, două-trei linguri de ulei de măsline, sare, piper alb, crutoane, un cubuleţ de unt, una-două felii de lămâie. Preparare: Se curăţă ţelina, păstârnacul, pătrunjelul şi ceapa şi se pun la fiert întregi, într-o oală de 3 litri, cu o linguriţă de sare. Cât timp fierb rădăcinoasele, se curăţă şi celelalte zarzavaturi, iar dovleceii, cartofii şi ardeii verzi se taie în cubuleţe şi se pun să fiarbă împreună cu celelalte legume, circa o oră. După ce au fiert se scoate ceapa, iar restul de legume se pasează cu blenderul. Crema obţinută se potriveşte cu sare şi piper şi se mai lasă să dea câteva clocote. La sfârşit se pun două-trei linguri de ulei. Se serveşte cu crutoane şi se ornează cu pătrunjel verde. Poate fi acrită cu zeamă de lămâie.
|
![4008-147812-m3.jpg 4008-147812-m3.jpg]() |
Salată cezar
Ingrediente pentru dressing: Două linguri de ulei de măsline, două fileuri de anşoa, un căţel de usturoi pisat, un gălbenuş de ou, o linguriţă de muştar clasic, o lingură de oţet din vin, două linguri de parmezan ras. Ingrediente pentru salată: O felie de bacon, o jumătate de salată verde, un morcov proaspăt, o roşie, 10 creveţi medii, sare, piper. Preparare: Se prepară dressing-ul amestecându- se bine ingredientele şi se pune într-un bol. Baconul se taie felii şi se căleşte într-o tigaie de teflon, până devine crocant, apoi se ia cu o paletă şi se pune pe hârtie absorbantă. Creveţii se pun în aceeaşi tigaie şi se călesc la foc mediu, 3-4 minute, cu sare şi piper, fiind întorşi de pe o parte pe alta, până devin opaci şi roz. Se spală şi se usucă salata verde, alegându-se doar frunzele deschise la culoare, din interior. Dacă sunt micuţe se lasă întregi. În caz contrar se taie în fâşii late şi se pun într- un castron, împreună cu baconul, roşia şi morcovii feliate. Se pune sosul vinaigrette şi se amestecă bine, apoi se ornează cu creveţii prăjiţi.
|
![4008-147814-m5.jpg 4008-147814-m5.jpg]() |