“Multă vreme eu am cunoscut-o ca fiind orhideea fluture (şi mi se părea normal, dacă te uitai la florile ei mari, ca un fluture în zbor) – mărturiseşte Eugenia Niţă -, dar acum am găsit informaţii potrivit cărora ar fi orhideea molie (o specie de “molie” dintre cele mari!). Oricum, toată lumea este de acord că este o plantă princiară, care, spre deosebire de prinţesele capricioase, nu face prea multe nazuri, ci doar atât cât să nu-i uităm rădăcinile nobile”.
Lumina trebuie să fie generoasă, dar nu excesivă; dacă planta este expusă spre sud va trebui să o protejezi, vara, de soarele arzător.
Temperatura la care îi merge bine este cea între 18 şi 30°C.
Apa se administrează săptămânal, când temperaturile sunt mai scăzute, şi de două ori pe săptămână când este cald. O jumătate de pahar este de ajuns. Cum pământul este grosier (alcătuit din bucăţi mai mari de scoarţă, crenguţe etc.) şi apa trece uşor prin el, vasul trebuie să stea pe o farfurioară mai adâncă. Mare atenţie, să nu stagneze apa la baza frunzelor: şterge-o cu un şerveţel, altfel planta poate putrezi.
Pământul trebuie să fie afânat şi, pe cât posibil, compus din mici bucăţi de scoarţă, muşchi etc., iar vasul să fie transparent. Orhideele sunt plante epifite (plante care trăiesc pe alte plante, dar fără să le paraziteze), rădăcinile lor se întind în aer, căutând lumina şi apa pe care o absorb din atmosferă. Aşa că le place să pulverizam apă pe frunze, mai ales vara.
Frunzele transpiră, respiră şi fac fotosinteză – lucru imposibil dacă sunt acoperite de praf. Şterge-le cu o cârpă moale din bumbac.
Transplantarea este recomandată când vasul a rămas prea mic, dar numai în timpul perioadei de repaus (după ce au trecut florile).
Îngrăşământul – special pentru orhidee – trebuie administrat o dată pe lună (nu imediat după ce au trecut florile, fiindcă planta are nevoie de o perioadă de refacere).
Frigul o ajută să înflorească
Au trecut florile? Poţi stimula orhideea să facă alte flori mutând-o, pentru patru săptămâni, într- un loc unde temperatura este, noaptea, cu 4-5 mai mică decât ziua. Când o vei readuce la temperatura normală, va înflori din nou.
Tulpinile florilor trecute se taie deasupra a doi ochi (două noduri) de la baza plantei. Va apărea în curând o tijă mai mică, cu flori. Dacă însă planta este mai tânără, mai firavă, este recomandat să îndepărtezi această tijă chiar de la bază, lăsând timp orhideei să se dezvolte.
Atenţie la boli şi dăunători!
- Dacă vara apar pe frunze pete negre, mai mult ca sigur sunt arsuri de la soare – orhideea iubeşte soarele, dar nu cel arzător.
- Frunzele de un verde închis indică lumină insuficientă, iar cele cu tente roşiatice indică lumină prea multă. Culoarea lor ideală este verdele deschis.
- Planta este atacată frecvent de păduchi lânoşi (aceştia arată ca nişte scame mici de vată). Trebuie combătuţi prin tratamente cu Actara, aplicate conform reţetei (circa trei tratamente la intervale de câte o săptămână). În cazul atacurilor puternice, se poate trata alternativ cu Actara şi Karate Zeon.