De ceva vreme, pe internet circulă mai multe mesaje în care consumatorii sunt atenţionaţi să evite peştele pangasius, întrucât acesta ar fi toxic. Se pare că peştii pangasius sunt plini cu un nivel ridicat de otrăvuri şi bacterii pentru că aceştia trăiesc în râul vietnamez Mekong, una dintre cele mai poluate ape de pe planetă.
Oamenii de ştiinţă au efectuat teste de laborator şi au anunţat evitarea consumării datorită riscurilor mari de contaminare. Astfel, pe lângă faptul că trăiesc într-un mediu poluat, peştii de tip pangasius sunt injectaţi cu hormoni proveniţi din urină deshidratată, deoarece crescătorii au constatat că, în felul acesta, peştii cresc mai repede şi carnea lor devine mai fragedă. Chiar şi în aceste condiţii, pangasius este exportat în Statele Unite, Uniunea Europeană şi Japonia.
Medicii avertizează că folosirea acestui tip de peşte în alimentaţia zilnică poate duce la vomă, diaree, simpotme specifice ale otrăvirii cu mâncare.
90% din producţia de pangasius de pe mapamond este exportată de Vietnam