Vă întrebaţi de ce propunerea legislativă privind mărirea alocaţiei copiilor la 200 de lei nu a fost pusă în practică? Sau de ce bonele nu pot lucra în baza unui cadru legal? Pentru că aleşii nu au catadicsit să voteze aceste legi. Şi pentru că, în loc să vină la birou, să iniţieze şi să dea undă verde unor iniţiative legislative, care, teoretic să le îmbunătăţească viaţa celor care i-au trimis în Parlament, ei stau mai mult prin vacanţe. Anul acesta, cel puţin, au avut cele mai multe libere din istoria postdecembristă.
În cutiile aleşilor din Casa Poporului zac sute de legi neatinse. Concret, în acest an, în Parlament au fost depuse 460 de proiecte de acte normative, dar doar 131 au fost votate de aleşi. Restul se află în aşteptare. Printre iniţiativele care stau la mâna parlamentarilor se numără şi cea care prevede creşterea alocaţiei pentru copii de la 42 de lei la 200 de lei lunar. Părinţii şi bunicii sunt foc şi pară pe aleşi. “Parlamentarii au plecat în vacanţă şi de copii au uitat. Ce poţi să le iei cu 42 de lei pentru şcoală? Mai nimic! Ruşine lor!”, ne-a spus bucureşteanca Georgeta Constantinescu, bunica Marei, o fetiţă de 7 ani.
Aşteaptă să fie votate de 10 ani
O altă propunere ce zace în Parlament este cea care prevede majorarea cu sută la sută a alocaţiei pentru copiii cu handicap, pentru cei cu virus HIV sau cu hepatită cronică. Există şi proiecte legislative depuse încă de acum 10 ani, pe care nimeni nu s-a sinchisit măcar să le citească. Este cazul celor trei legi depuse de fostul deputat PNL Horaţiu Buzatu şi care cerea în fiecare dintre acestea ca urnele în care ajunge votul parlamentarilor să nu mai fie din carton, ci transparente, pentru a se evita furtul voturilor. Tot în aşteptare sunt şi câteva iniţiative mai ciudate, precum 16 mai să fie denumită Ziua Costumului Popular Românesc sau cea potrivit căreia fiecare şcoală ar trebui să cumpere din doi în doi ani tenişi, tricouri, jambiere, maiouri şi treninguri, în sumă de până la 123 de euro, pentru fiecare elev înscris în clasa I, echipament ce le va fi luat însă înapoi copiilor care chiulesc de la ora de sport.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro