Zilele acestea se desfăşoară la Vaslui Olimpiada naţională de fizică. Aproape 530 de elevi din toată ţara, cei mai buni la această materie, se “duelează” într-o serie de concursuri la sfârşitul cărora vor fi desemnaţi medaliaţii. Cu toţii s-au pregătit zi de zi pentru olimpiadă, lăsând la o parte celelalte preocupări specifice vârstei şi pasiunile. Theo Axenie este elev în clasa a XIIa la Colegiul Naţional “Tudor Vianu” din Capitală. Pentru el, fizica a însemnat un sens dat cifrelor şi literelor abstracte.
Succesul înseamnă muncă în plus
Latura practică a fizicii s-a lipit rapid de el. Theo participase încă din clasa a V-a la competiţii de matematică şi informatică, ocupând de fiecare dată locuri fruntaşe. “Medalia pe care o preţuiesc cel mai mult e cea de argint, obţinută în clasa a X-a la Olimpiada internaţională de ştiinţe pentru juniori. N-a fost deloc simplu pentru că a trebuit să trec de trei probe, în timp ce eram şeful echipei din România. Prima probă a fost grilă, 10 întrebări pentru fiecare materie, a doua a fost teoretică, cu cinci probleme de rezolvat, ultima constând într-o probă practică pe echipe”, povesteşte el. Pentru Theo, performanţa înseamnă determinare, o bună coordonare, dar şi muncă în plus. Nu e foarte sigur unde o să-l ducă fizica, dar i-ar plăcea fie să rămână în cercetare şi să continue cu fizica teoretică, fie să aibă o carieră de profesor. Până atunci, şi-ar dori să facă mai multă practică, să se joace mai mult cu tranzistorii decât să înveţe teorii. La fel ca el, cu pasiune pentru fizică din copilărie, a fost şi Aurora Simionescu, acum în vârstă de 30 de ani. La 24 de ani, Aurora Simionescu a făcut parte din echipa de cercetători care a realizat o descoperire istorică: observarea, în premieră, a unui filament cosmic. Bursieră a Universităţii Stanford din Sua şi apoi cercetător NASA, românca a ajuns să lucreze pentru Agenţia Spaţială din Japonia şi locuieşte în Tokyo.
Banca Comercială Română este sponsorul olimpiadelor naţionale la toate ştiinţele exacte, iar BCR împreună cu eMAG susţin centrele de performanţă la matematică, fizică şi informatică, unde sunt pregătiţi elevii cu potenţial pentru competiţiile internaţionale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro