Apa
Rămâne cel mai sigur şi mai sănătos mod de a lua pastile. Există însă o condiţie: trebuie să fie neacidulată!
Sucurile de fructe
Unele combinaţii de sucuri şi medicamente pot provoca reacţii neprevăzute. De exemplu, sucul de grepfrut va face organismul să absoarbă prea mult din medicament şi prea repede, în timp ce alte sucuri, precum cel de mere şi cel de portocale, vor face ca organismul să absoarbă prea puţin.
Sucurile de legume
În unele cazuri, amestecul de suc proaspăt de legume şi pastile poate intoxica ficatul şi splina.
Alcoolul
Sub nici o formă nu se iau pastile cu alcool, pentru că medicamentul îşi pierde în întregime proprietăţile!
Laptele
Calciul din lapte absoarbe agenţii activi din medicamente, iar pastilele nu mai au efectul dorit. În plus, laptelui îi ia de trei ori mai mult timp să descompună o pastilă decât apei, din cauza conţinutului său ridicat de grăsimi.
Cafeaua, ceaiul şi carbogazoasele
Aciditatea sucurilor şi a apei minerale amplifică astmul în cazul celor care iau pastilele tocmai pentru această afecţiune. La fel se întâmplă în cazul cafelei, ceaiurilor sau sucurilor care conţin cofeină. Dacă iei aspirină sau analgezice cu astfel de lichide, combinaţia îţi poate provoca arsuri gastrice sau îţi poate deranja stomacul. Chiar şi în cazul cafelei decofeinizate, acidul tot va dizolva pastilele prea repede. Asta înseamnă că efectul medicamentului va înceta mai devreme decât ar fi normal.
Când le administrezi
Unele medicamente se iau doar pe stomacul gol (cele care stimulează secreţia gastrică), iar altele, iritante, imediat după masă. De exemplu, aspirina se ia după masă, iar pastilele pentru gât, cu cel puţin o jumătate de oră înaintea mesei.