Fără un ochi, pierdut într-un accident nefericit în copilărie, patinatorul Zoltan Kelemen (23 de ani) a reuşit să se califice la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice de Iarnă, care se vor desfăşura în Canada, la Vancouver, în perioada 12-28 februarie, şi va fi singurul reprezentant al României la această probă a competiţiei.
La şapte ani, Zoli a primit o palmă din partea sorţii: în timp ce ducea gunoiul la tomberonul din spatele blocului, micuţul s-a apropiat de resturile menajere care ardeau, iar un tub de deodorant i-a explodat în faţă. A fost lovit de schije şi o bucată de tablă i-a străpuns ochiul drept. A fost o clipă care i-a marcat destinul sportiv, dar nu în sens negativ cum s-a putea crede.
La Vancouver, obiectivul lui Zoltan Kelemen e un loc în finala de 24, iar la Europenele de la Tallin, care se desfăşoară în aceste zile, şi-a propus să intre în primii 20
Impulsionat de ceea ce toţi ceilalţi considerau un handicap, Zoltan a strâns din dinţi şi a muncit ca un câine pentru a putea continua cariera de patinator.
Se pregăteşte şase ore pe zi şi concurează pe semnătură
A fost un şoc, care a făcut ca harghiteanul să se maturizeze peste noapte. Ochiul a fost înlocuit cu unul de sticlă, iar la scurt timp după accident, a trecut şi peste hotărârea Centrului de Medicină Sportivă de a-l declara inapt pentru sportul de performanţă. A hotărât să se pregătească şi să concureze pe “semnătură”, s-a încăpăţânat să spere că va ajunge cândva să participe la competiţii importante pentru România, iar la 17 ani a fost selectat în lotul naţional de către antrenorul Cornel Gheorghe, recent întors în acel moment din SUA.
“De la vârsta de 5 ani, de când am pus piciorul pe patinoar, îmi doresc să pot «dansa » pe gheaţă în cadrul celor mai mari competiţii din lume. Toată munca de până acum mi-e răsplătită” Zoltan Kelemen
“Nu era dezorientat pe gheaţă şi bagajul tehnic nu-i era afectat de acest handicap. Avea însă un devans din cauza faptului că la Miercurea Ciuc se antrena doar o oră pe zi. A muncit mult, câte cinci-şase ore, de şase ori pe săptămână, iar această calificare la Jocurile Olimpice a venit ca o recompensă a eforturilor depuse de el de-a lungul timpului”, a spus Cornel Gheorghe, antrenorul sportivului.
Nu are salariu
Sportivul de 23 de ani se pregăteşte în acest moment în Bucureşti, unde federaţia de specialitate îi decontează cheltuielile în valoare de 2.000 de lei, pentru cazare şi masă la Hotelul “Sport” din Complexul Naţional “Lia Manoliu”, dar şi pentru închirierea orelor de gheaţă la patinoarul “Mihai Flamaropol”. Oficialii FRP fac tot posibilul să-i ofere şi banii necesari pentru participarea la concursuri, dar sportivul nu beneficiază în acest moment de remuneraţie, singurul venit fiind primit de la părinţii săi.
Antrenorul este un model pentru el
Cornel Gheorghe (foto), cel care conduce pregătirea lui Kelemen, este unul dintre cei mai valoroşi patinatori pe care i-a avut ţara noastră, alături de Marius Negrea, Gheorghe Chiper şi Roxana Luca. El a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, cele din 1994 şi 1998, când a terminat pe locul 14, respectiv 21. De asemenea, el a realizat cea mai bună performanţă din istoria patinajului românesc, locul al nouălea la Campionatul Mondial din 1993, de la Praga.
Calificat pentru programul liber la Europenele din Estonia
Pentru prima oară în carieră, Zoltan Kelemen a reuşit să treacă de programul scurt al unei mari competiţii internaţionale, clasân-du-se, ieri, la Campionatele Europene de la Tallin (Estonia), pe locul 18 (s-au calificat primii 20 de sportivi). Pe prima poziţie după programul scurt se situează campionul olimpic Evgeni Pluşenko, rusul fiind la prima apariţie oficială după JO de la Torino, din 2006. Concursul liber ales are loc astăzi (transmisiunea pe TVR 2 începe la ora 21.00).
Carte de vizită
Data naşterii: 31 iulie 1986
Locul naşterii: Miercurea Ciuc Club: Club Miercurea Ciuc
Antrenor: Cornel Gheorghe
Coregraf: Sorina Mladin
Performanţe: campion al României (2006, 2007, 2008), Campionatul Mondial (locul 32, 2009), Campionatul European (locul 17, 2005), Crystal Skate (locul 2, 2000), Montfort Cup (locul 3, 2004)
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!