Vasele alimentare
Casoletele şi vesela din plastic pot conţine bisfenol-A, o substanţă foarte nocivă. La fel, vasele din aluminiu şi folia din acest material pot produce intoxicaţii dacă sunt folosite pentru păstrarea sau prepararea hranei.
- Riscuri: intoxicaţia cu bisfenol-A poate duce la boli cardiace sau hepatice, diabet, chisturi ovariene; intoxicaţia cu aluminiu provoacă anemie, encefalopatie, demenţă, Alzheimer etc.
- Cum te fereşti: consumă alimente neambalate; păstrează mâncarea în vase din sticlă sau din inox şi înlocuieşte folia.
Aerul condiţionat
Dacă nu este folosit corect, aerul condiţionat pune în mişcare cohortele de microorganisme care se adună în aparat.
- Riscuri: infecţii ale tractului respirator, otită, boala legionarului (un tip de pneumonie), răceală şi gripă, infecţii dentare, scăderea imunităţii organismului.
- Cum te fereşti: curăţă filtrele lavabile cu apă şi săpun cel puţin de două ori pe an şi înlocuieşte-le la fel de des pe cele sub formă de saci; păstrează o diferenţă de 3-5 grade Celsius între temperatura de afară şi cea din interior; nu sta “în bătaia” jetului de aer.
Mobilierul şi covoarele
Mobilele lăcuite şi covoarele sintetice conţin mari cantităţi de formaldehidă, un gaz cu miros puternic, de… “mobilă nouă”. Extrem de toxică, această substanţă se regăseşte şi în compoziţia adezivilor pentru tapet, a spumelor izolatoare, a vopselelor, lacurilor, în materialele pentru zugrăvit sau în fumul de ţigară.
Recomandări
De vorbă cu ChatGPT despre candidații la președinție. Eu cu cine votez?, ediția digitală
- Riscuri: iritaţii ale ochilor, gâtului şi nasului, alergii, astm, probleme digestive, tulburări de somn, afecţiuni ale pielii şi tumori cancerigene (în zona ochilor, a gurii sau a nasului).
- Cum te fereşti: ţine mobila nouă, câteva zile, într-o încăpere nelocuită şi bine aerisită; textilele noi lasă-le pe balcon, iar pe cele lavabile spală-le înainte de a le folosi; nu te muta imediat într-un apartament proaspăt zugrăvit; nu supraîncălzi casa şi ţine sub control umiditatea aerului.
Cuptorul cu microunde
Dacă îl foloseşti prea mult, radiaţiile pe care le emite îţi pot da de furcă.
- Riscuri: se pierd 97% din calităţile legumelor şi ale fructelor, iar aceste alimente nu mai pot proteja organismul de boli coronariere, afecţiuni digestive şi cancer.
- Cum te fereşti: foloseşte-l doar pentru a încălzi mâncarea (nu mai mult de două minute); verifică etanşeitatea uşii, ca să nu te expui radiaţiilor emise.
Știrileprotv.ro
Kamala Harris vs Donald Trump. Ce arată ultimele sondaje dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA
Viva.ro
La așa veste nu se mai gândea nimeni acum! Ce a decis INSTANȚA în ceea ce-i privește pe Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf după 3 ani de procese. Acuzații din ce în ce mai grave
Libertateapentrufemei.ro
Sanda Țăranu, dezvăluiri după moartea Deliei Budeanu. Erau sau nu rivale? „Fiecare avea frumusețea ei”. De ce nu a fost la înmormântare
FANATIK.RO
Dacia 1300 electrică pe care și-ar dori-o orice român. Modelul coupe e inspirat din anii ’70 și arată spectaculos
GSP.RO
Francezul căsătorit cu o româncă s-a mutat la București de la Paris și susține: „De asta îmi place mai mult în România”
FANATIK.RO
Țara din Europa unde au fost descoperite adevărate minuni ale naturii. Li se mai spun și “pământuri rare” și vor avea beneficii uriașe în viitor
Unica.ro
Acuzată că l-ar fi înșelat pe fostul soț, Alex Militaru, cu actualul iubit, Carmen Grebenișan a răbufnit și a spus TOT! Ce a povestit influencerița
Financiarul.ro
Prețul aurului atinge NIVELURI RECORD în 2024: Cum poți PROFITA ȘI TU de această creștere
Observatornews.ro
Reacţia unei turiste străine care vede pentru prima dată o luptă între gladiatori, în România: "Sunt impresionată"
HOROSCOP
Horoscop 27 octombrie 2024. Balanțele au parte de o zi destul de agreabilă, dar care le îndeamnă mai mult spre partea practică a lucrurilor