După ce a atins nivelul maxim de anul acesta pe 23 ianuarie, aurul a început să piardă din valoare. Lipsa de interes a investitorilor pentru aur a coborât preţul metalului preţios la doar 1.068 de dolari pe uncie (echivalentă cu 31,1 grame). Mai ieftin de atât nu a mai fost din februarie 2010. Interesant este că, deşi preţul internaţional al aurului a scăzut în ultimul an, preţul în lei a crescut. Explicaţia: cursul leudolar a avut un traseu puternic ascendent, făcând ca aurul să se scumpească în lei, cu toate că el s-a ieftinit în dolari. Cu 400 de lei, oricine poate să cumpere de la bancă un lingou de aur de două grame. Preţul urcă până la 167.000 de lei pentru un lingou de un kilogram. O monedă de 24 de carate de trei grame costă circa 500 de lei. Băncile au avut, anul trecut, cumpărători pentru aproape 250 de kilograme, iar pe ultimii 5 ani, cantitatea vândută depăşeşte 3 tone.
Cumpărătorul tipic este bărbat, cu vârsta între 35 şi 45 de ani, şi de multe ori face această investiţie ca să facă mai departe un dar.
Aurul în statistici:
174.100 tone reprezintă cantitatea de aur tranzacţionată sub forma diferitelor produse (aur fizic, cont de aur, contracte futures, ETFs – exchange traded funds);
60% reprezintă procentul din cantitatea totală de aur transformată în bijuterii în prezent;
31.793 tone este cantitatea totală a rezervelor băncilor centrale, cei mai importanţi deţinători oficiali de aur din economie;
35 este poziţia pe care o ocupă România între băncile centrale ale lumii cu deţineri de 103,7 tone aur, reprezentând 9,1% din totalul rezervelor valutare, conform datelor publicate de World Gold Council în mai 2014.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!