O friptură gustoasă
Pizdulicea de vită, preparată din muşchii inghinali ai animalului, seamănă foarte mult la gust cu o friptură obişnuită, în sânge. Este atât de fragedă, încât n-ai zice că e de vită, dar e mai sărată decât un grătar din muşchiuleţ. Ca să ţi se topească în gură, carnea trebuie lăsată o zi întreagă la fezandat în sos de usturoi. Apoi se condimentează cu sare şi piper şi se pune pe grătar. Iar ca preparatul să-ţi meargă la suflet, trebuie servit musai cu mămăliguţă, ca la restaurantul Nicoreşti, din Capitală.
Dulceaţă de lapte
Nu credeam că laptele care îmi însoţeşte zilnic cafeaua ar putea deveni vreodată dulceaţă, până nu am încercat- o la Băcănia Veche din Bucureşti! Am constatat că este un mic dejun perfect – săţios, suficient de dulce, sănătos şi uşor de întins pe pâine. După ce am gustat, am rămas plăcut impresionată. Desertul din borcanul albicios are gust de caramele cu lapte.
Ceapa se face gem
Primul lucru care te izbeşte e mirosul, de parcă ceapa de pe un câmp întreg ar fi fost stoarsă în borcănelul de gem de nici 20 de grame! Îmi înving teama şi gust – oribil! Oare cine s-ar chinui să mănânce aşa ceva la desert? Primesc şi explicaţiile. …“Se mănâncă doar cu preparate din carne”, îmi spune vânzătorul. Încerc cu o bucată de cârnăcior picant şi nu pot spune decât… delicios!
Dulceaţă de gogonele
Deşi gogonelele îţi fac gura pungă numai când te gândeşti la ele, dulceaţa făcută din acestea e printre cele mai delicioase deserturi de casă. Nici prea dulce, nici prea acru, nici prea moale, nici prea consistent, acest aliment este şi ecologic: conţine doar legume, zahăr şi apă.
Cafea din… caca!
Când am auzit prima dată despre Kopi Lowak, cafeaua cea mai scumpă din lume, extrasă din excremente şi servită la Clubul Kazeebo din Capitală, mă gândeam că miroase urât. Nici vorbă! E foarte aromată şi foarte tare faţă de o cafea normală! Curiozitatea legată de această licoare e că se extrage, bob cu bob, din excrementele unei civete (un fel de mangustă), care întâi mănâncă boabele, apoi le elimină. Sucurile gastrice din organismul animalului nu digeră boabele de cafea, ci îi dau o aromă deosebită.
Telemea cu trandafiri
Spre deosebire de brânzeturile noastre, care de obicei se mănâncă alături de salate, telemeaua cu flori, făcută la Braşov, este mai degrabă un desert. Este mult mai aromată decât cea clasică şi mai puţin dulce decât aceasta. Aroma de trandafiri este puternică şi te duce cu gândul la dulceaţa de trandafiri făcută de bunici.
Intră acum pe shop.libertatea.ro și cumpără, la un preț excepțional, DVD-ul «Gătește cu Horia Vîrlan»!