Detalii pentru cei alergici
Medicii spun că unul din patru români suferă de alergii. În total, în listă figurează 14 ingrediente: gluten, crustacee, moluşte, peşte, alune, lupin, alune de copac, soia, ouă, lapte, ţelină, muştar, susan şi dioxid de sulf.
Neglijate, alergiile pot nivela terenul către probleme mai grave de sănătate. Aşa că pentru cei cu anumite restricţii medicale, cunoaşterea cantităţii exacte de sare şi zahăr din alimente este crucială. Dar şi dacă eşti perfect sănătos, ai dreptul să alegi informat.
Şi restaurantele se vor conforma
Nu doar producătorii vor trebui să treacă pe etichete tot ce conţin alimentele. Şi în meniurile restaurantelor, clienţii vor găsi o listă a produselor care pot crea alergii. Producătorii şi comercianţii vor avea la dispoziţie 6 luni pentru a introduce noile etichete. Cine nu se conformează riscă să fie amendat cu până la 50.000 de lei de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor.
Ce trebuie scris pe etichetă
Etichetele trebuie să fie uşor vizibile, lizibile şi, după caz, de neşters. Potrivit Regulamentului UE (nr. 1169/2011) referitor la informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (IPCA), pe etichete vom citi următoarele informaţii:
- denumirea produsului alimentar;
- lista ingredientelor;
- orice ingredient sau adjuvant tehnologic ori provenit dintr-o substanţă sau dintr-un produs care provoacă alergii ori intoleranţă, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar şi încă prezent în produsul finit, chiar şi într-o formă modificată;
- cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
- cantitatea netă de produs alimentar;
- data durabilităţii minimale sau data-limită de consum;
- condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;
- numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din sectorul alimentar menţionat;
- ţara de origine sau locul de provenienţă;
- instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
- pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2% alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită;
- o declaraţie nutriţională (valoarea energetică şi cantitatea de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri, proteine şi sare).
Așteptăm întrebări și sugestii la adresa de e-mail baniitai@libertatea.ro
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro