De la începutul anului şi până astăzi, senatorii şi deputaţii ar fi trebuit să aibă şase luni de muncă: februarie, martie, aprilie, mai, iunie şi septembrie, dar au stat mai mult pe acasă.
Cum aşa? Păi, pe perioada alegerilor europarlamentare, 25 mai-26 iunie, au avut vacanţă o lună, aşa că din şase luni rămân doar cinci de muncă. Dar cum aleşii vin lunea la muncă şi pleacă miercurea, rezultă că în cele cinci luni aceştia au votat legi în doar 61 de zile în această perioadă, întrucât au mai avut libere încă două zile, de Paşte şi de Rusalii.
Pentru toată această osteneală a aleşilor pentru binele poporului, românii au plătit lunar 576 de salarii, a câte 14.000 de lei fiecare (leafa şi sumele forfetare), dar şi aproape 500 de cazări cu 4.000 de lei lunar şi benzină pentru 576 de parlamentari, în valoare de 1.000 de lei pe lună.
Toate aceste calcule arată că am plătit din banii noştri, pentru chiulul aleşilor, 63.840.000 de lei în doar o jumătate de an. Această situaţie este unică în istoria postdecembristă a Parlamentului. Aleşii nu au mai avut până acum o vacanţă atât de mare, întrucât la precedentele alegeri europarlamentare şi prezidenţiale din 2009 ei nu şi-au luat liber decât o lună pentru ambele scrutine.
8 milioane de lei pentru liberul din campanie
Cum campania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe de astăzi, deputaţii şi senatorii au vacanţă până pe 17 noiembrie, pentru a susţine candidaţii la scaunul de la Cotroceni. Acest lux al parlamentarilor ne costă peste opt milioane de lei, banii reprezentând doar salariul şi sumele pentru cabinete parlamentare.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!