Ce zice Constitutia, la art. 16? ‘Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor, fara privilegii si fara discriminari’. Iar la art. 142, adauga: ‘Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei’. Si ce nazbatie mai face Curtea Constitutionala? Nu doar ca, profitandu-se de interpretari, ba si de texte legislative croite ad-hoc, ii scoate pe ministri si pe fostii ministri din sfera cetatenilor, acestia neputand fi anchetati penal si judecati, indiferent de natura faptelor – de la abuz in serviciu, la viol si de la mita, la crima – decat cu acordul presedintelui tarii, dar CCR, prin decizia de luni, mai opereaza o discriminare chiar in interiorul categoriei acestor privilegiati. Onorabilii judecatori au stabilit, prevalandu-se de un ‘si’, in loc de ‘si/sau’, din Legea fundamentala, ca, pentru a fi cercetati ministrii sau ex-ministrii care sunt si parlamentari, este nevoie si de avizul colegilor lor din Camera din care fac parte. Altfel spus, pentru aceleasi fapte, Chiuariu, Nagy, Remes si Babiuc pot fi anchetati doar cu avizul presedintelui tarii, dar nu pot fi deranjati de procurori Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres, fara ca Parchetul sa aiba si aprobarea Parlamentului. Aberant.
De-a lungul a 18 ani, Parlamentul, ajutat, iata, si de CCR, a croit cu migala pentru membrii sai o platosa, asa incat stufarisul procedural sa-i scoata basma curata, oricate potlogarii sau infractiuni ar savarsi.
In statele autentic democratice, unde nu exista acest zid, institutia imunitatii, de la cea prezidentiala, la cea parlamentara sau ministeriala, vizeaza actele politice, nu gainariile si abuzurile. Cat timp textul Constitutiei, deseori confuz, nu va fi modificat, nici o speranta ca demnitarii vor fi rapid readusi in randul lumii. Cu drepturi, dar si raspunderi. Inclusiv penale.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!