La noi nu găsesc specializările dorite
“Chiar în momentul acesta, în care noi vorbim, cel puţin 50.000 de români sunt prinşi într-un sistem educaţional occidental. Faptul că elitele părăsesc şcoala românească e una din marile tragedii ale noastre, după plecarea doctorilor. Dar ce să facă aici? În multe cazuri, la noi nu găsesc specializările dorite, iar dacă le găsesc, calitatea actului educaţional e depăşită. Cursurile sunt învechite, unii profesori au rămas la catedră, deşi au 70-80 de ani şi predau la fel ca acum 40 de ani. În străinătate e o altă paradigmă, acolo totul e interactiv, iar studenţii au posibilitatea să aleagă în permanenţă. Tot acolo, vânătorii de creiere inteligente au grijă să-şi aleagă angajaţii înainte ca aceştia să-şi finalizeze studiile”, a explicat, pentru Libertatea, Ştefan Vlaston (foto), specialist în educaţie şi preşedintele Asociaţiei de Cercetare EDU CER.
Profesorii buni au renunţat
La rândul său, Alfred Bulai (foto), conferenţiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA Bucureşti, confirmă că apetitul tinerilor pentru a face “carte” peste hotare e alimentat chiar de nivelul scăzut de performanţă al şcolii româneşti.
“Profesorii buni au renunţat la catedră din cauza salariilor scăzute, astfel că universităţile noastre nu mai pot face concurenţă celor de renume de afară. În plus, lăsând la o parte cazurile de copii deştepţi care obţin burse sau cei pe care familiile îşi permit să îi susţină, a ajuns să fie de bonton ca bogătaşii să-şi trimită beizadelele să înveţe la şcoli de renume. Un bun exemplu în acest sens sunt politicienii”, a precizat sociologul Alfred Bulai.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro