Nu anunţa pe oricine că vei pleca!
Ca o primă măsură de prevedere, nu anunţa pe oricine că vei pleca din localitate. De exemplu, nu scrie asta pe blog sau pe Facebook, deoarece printre persoanele din lista ta se pot strecura şi necunoscuţi. În cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe, Poliţia Română atrage atenţia, printre altele, asupra faptului că mulţi hoţi îşi caută şi îşi găsesc victimele chiar pe reţelele de socializare.
Nu lăsa mesaje pe telefon
De asemenea, nu lăsa mesaje pe robotul telefonic, prin care să anunţi lipsa de acasă. Accesarea acestora constituie o invitaţie pentru hoţi. Cea mai bună soluţie pe care o recomandă politiştii constă în angajarea unui paznic, fie şi din rândul pensionarilor. Astfel, când majoritatea oamenilor sunt plecaţi de acasă, prezenţa unui bărbat, în permanenţă, în jurul blocului/ casei s-a dovedit a fi cel mai mare atu în faţa hoţilor. Dacă nu-ţi permiţi să angajezi un paznic, roagă un vecin cu care te înţelegi bine să verifice zilnic căsuţa pentru corespondenţă şi să treacă prin faţa uşii tale. Sunt multe pizzerii şi alte firme care lasă fluturaşi agăţaţi de clanţa uşii, iar dacă aceştia nu sunt luaţi zile la rând, este semn că nu e nimeni acasă.
Soluţia electronică
Poliţiştii consideră că soluţia cea mai eficientă constă în dotarea locuinţei cu sisteme electronice de supraveghere şi alarmă antiefracţie. În primul rând, trebuie securizate intrarea în bloc şi căile de acces în apartament. Pe holuri şi paliere, e bine să existe o bună iluminare prin utilizarea de sisteme automate cu detecţie de mişcare. Dacă locuieşti la casă, securizează şi gardul, precum şi uşile de la garaje. De asemenea, asigură bine uşile de la subsol, de la terase sau intrări suplimentare. Nu în ultimul rând, verifică dacă dispozitivul de amortizare montat pe uşa de la intrare în imobil permite o închidere completă a acesteia. Dar dacă îţi permiţi din punct de vedere financiar, apelează la o firmă de specialitate, care îţi va oferi soluţia optimă de protecţie a locuinţei.
Nu arunca la vedere ambalaje de obiecte valoroase
Din experienţa unor cazuri cercetate, poliţiştii consideră că, înainte de plecare, e bine să cobori jaluzelele doar până la jumătatea ferestrei, astfel încât să nu atragi atenţia asupra faptului că eşti plecat. Iar dacă nu pleci pentru o perioadă îndelungată, lasă un aparat de radio/TV deschis, pentru a crea impresia că este cineva acasă. De asemenea, s-a constatat că nu e bine să laşi în grabă, pe balcon sau în curtea casei, la vedere, ambalajele unor obiecte electronice de valoare. În fine, dacă nu pleci cu maşina, las-o în parcarea blocului (sau în curtea casei), nu la aeroport/gară sau la un prieten. Atunci când maşina este acasă, este un indiciu că, de obicei, şi proprietarul este acasă, astfel hoţii vor ezita să acţioneze şi îşi vor căuta altă ţintă.