Perturbări alimentare în România
“Indicele de ariditate este foarte ridicat în sudul şi vestul ţării – adică în zonele bune pentru agricultură din ţară. Faptul că vor veni schimbări climatice care vor scădea randamentul în agricultură se ştia de peste 20 de ani. Trebuiau găsite acele soiuri care să reziste la arşiţă. Dar nu s-a mai investit în cercetare.
Nu mai este umiditate în sol, iar riscul de secetă va creşte permanent şi va deveni critic în 2020. Este posibil ca în viitorul apropiat populaţia ţării să se confrunte cu grave perturbări alimentare”, este de părere dr. Florina Bran, profesor la Facultatea de Economie Alimentară şi Mediu din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.
Urmează alte două luni de uscăciune!
Conform prognozei meteorologice, următoarele două luni vor fi şi ele deosebit de călduroase şi secetoase. În august, temperaturile vor depăşi mediile multianuale peste tot, dar cel mai mult în sud, sud-est şi vest, adică exact unde soarele arde mai tare acum.
Ploile vor lipsi în aproape toată ţara, dar se poate spune că vor lipsi cu desăvârşire în sud şi sud-est. Luna septembrie va fi şi ea o lună de vară, cu temperaturi peste mediile multianuale, în special în sud. Este de aşteptat să plouă puţin în nordul ţării, dar cantitatea de apă va fi în continuare deficitară peste tot.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro