«Răzvrătirea» măicuţelor
La fel s-a întâmplat şi acum o săptămână, în Neamţ, când Poşta Română a returnat Casei de Asigurări de Sănătate 41 de carduri respinse de măicuţele de la Mănăstirea Dobru, de frica cipurilor “satanice”.
Totuşi, alţi preoţi nu sunt atât de vehemenţi în privinţa noii platforme, iar unul dintre ei este Partenie Apostoaie (foto), parohul Bisericii Vovidenia, din Botoşani.
“Trebuie să fim cumpătaţi, să le judecăm foarte bine pe toate cu multă atenţie şi discernământ”, a spus acesta. El a făcut însă referire la o cugetare a părintelui Iustin Pârvu, care, anul trecut, înainte de a muri, spunea că “acest cip nu e pecetea, nu e lepădar. Dar fiecare să facă după conştiinţa şi puterea lui. Cât puteţi luptaţi împotriva lor cu toată forţa şi unitatea, dar fără atitudini extreme, încă nu e cazul”.
Reprezentanţii altor confesiuni privesc însă cu mai multă lejeritate subiectul. “Noi credem că nu există nici o legătură între semnul fiarei şi cardurile de sănătate. Ele fac parte din- tr-un sistem de organizare mai eficient, care nu are influenţe asupra religiozitătii sau spiritualităţii”, a spus Ovidiu Burlacu, pastorul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din Botoşani.
Medicii sunt sceptici în privinţa siguranţei datelor
Şi unii medici se opun cardului de sănătate. Prof. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), susţine că “este periculos să fie puse informaţiile medicale personale pe microcip, deoarece nu este protejat”.
El a mai precizat că, odată cu începerea folosirii cardurilor, România va intra în circuitul european şi va trimite numărul de organe disponibile spre alte ţări.
“Se pune întrebarea – cui vor folosi organele luate de la români? Cine va apăra «prostimea» de cei care vor dori să le comercializeze organele, pe milioane de euro sau dolari?”, a întrebat Astărăstoaie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro