Rulouri calde
Ingrediente pentru aluat: făină, apă, ulei, sare;
pentru umplutură: o cutie de ciuperci, doi ardei graşi, patru cepe verzi, o felie de varză nouă, două linguri de bulion de ardei, trei linguri de ulei, un ou (pentru uns rulada);
pentru garnitură: o salată verde, trei roşii, trei castraveţi, două lămâi.
Mod de preparare: se pregăteşte aluatul din două părţi apă, o parte ulei şi făină cât cuprinde. Se frământă şi se lasă la rece pentru o oră. În acest timp se pregăteşte umplutura. Legumele se taie în fâşii potrivite şi se călesc în uleiul încins, cu bulionul de ardei. Din aluat se întinde o foaie subţire, care se unge cu ulei, se tapetează cu făină şi se umple cu legumele călite. Se rulează apoi ca la ştrudele şi se aşază în tavă, pe hârtie de copt, astfel încât să nu se desfacă. Tava se introduce la cuptor 30 de minute, apoi se unge cu oul bătut bine şi se mai lasă la copt 10 minute. Se serveşte pe pat de salată verde şi de roşii, cu lămâie.
Salată cu varză şi măsline
Ingrediente: o salată verde, un morcov, 4 roşii, trei castraveţi, un sfert de varză albă nouă, 50 g măsline negre, 50 g măsline verzi, un ardei gras roşu, două linguri ulei de măsline, sucul de la o jumătate de lămâie, sare.
Mod de preparare: se spală salata, roşiile, castraveţii şi ardeiul şi se lasă la scurs într-o sită. Salata se taie în fâşii potrivite şi se pune într-un castron încăpător, cu roşiile feliate, castraveţii curăţaţi şi tăiaţi rondele, ardeiul tocat Julienne şi varza tăiată fideluţă. Morcovul se curăţă şi se taie rondele sau fâşii şi se pune în castron odată cu măslinele. Se adaugă sare, după gust, ulei şi sucul de lămâie.
Salată cu ouă şi parmezan
Ingrediente: o salată verde, cinci ouă fierte tari, o pungă de rondele de pâine prăjită cu aromă de usturoi, 100 g parmezan ras, 100 g bacon, sare; pentru sos: o lingură de maioneză, două linguri de iaurt, un baton de brânză topită moale, o linguriţă de oţet balsamic.
Mod de preparare: se spală şi se taie salata într-un castron încăpător. Baconul se toacă fideluţă şi se prăjeşte câteva minute într-o tigaie din teflon, ca să devină uşor crocant, apoi se lasă să se răcească şi se pune peste salată. Se adaugă ouăle fierte tăiate în două, parmezanul ras şi rondelele de pâine prăjită. Separat se prepară sosul, amestecând toate ingredientele şi se toarnă peste salată.
Ciorbă de salată
Ingrediente: un tacâm de pui, o ceapă, o legătură de pătrunjel, o salată mare, un ardei gras, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, 150 g smântână, o jumătate de litru de borş, o căpăţână de usturoi nou, sare, o lingură delikat, două linguri ulei.
Mod de preparare: se curăţă zarzavaturile şi se toacă. Tacâmul de pui se pune la fiert în 1,5 litri de apă. Separat se călesc ceapa, ardeiul şi morcovul şi se adaugă în supă după ce se curăţă spuma. Se lasă să fiarbă până se înmoaie zarzavaturile şi se adaugă borşul. Când începe din nou să fiarbă, se pun salata şi pătrunjelul tăiate fin, delikat şi sare. După ce se stinge focul, se pune în supă usturoiul pisat şi se amestecă. Se serveşte cu smântână.
Aperitiv cu pui şi ananas
Ingrediente: un piept de pui fiert, dezosat şi fără piele, o jumătate de salată verde, un ardei gras roşu, 200 g de ananas proaspăt tocat mărunt, o lingură de unt, o linguriţă de oţet balsamic, sare, piper, o lingură de ulei de măsline.
Mod de preparare: se spală salata şi ardeiul şi se lasă să se scurgă de apă. Salata se toacă şi se pune într-un castron, iar ardeiul tăiat bucăţi se prăjeşte cinci minute în tigaie, într-o lingură de ulei de măsline. Se lasă să se răcească, apoi se pune peste salată, se sărează, se piperează, se stropesc cu oţet balsamic şi se amestecă. Pieptul de pui se taie felii subţiri şi se împarte pe două farfurii, alături de salată. Cubuleţele de ananas se călesc în unt, până capătă o culoare portocalie şi se pun peste carne.
Shaorma de regim
Ingrediente: două lipii, 200 g de şuncă presată, şase frunze de salată, două ouă fierte tari, 100 g de brânză topită feliată, o roşie.
Mod de preparare: se aşază lipiile pe farfurii şi se acoperă, pe toată suprafaţa, cu felii de şuncă şi de brânză topită, cu rondelele de ouă, roşia tăiată cubuleţe şi frunzele de salată. Se rulează strâns şi se servesc proaspete, tăiate în două.
fotografii: Shutterstock