Preţurile «psihologice» sunt interzise
De exemplu, salamul de Sibiu feliat (150 g) ar trebui să se ieftinească de la 11,8 lei la 10,8 lei, kilogramul de crenvurşti de la 25 la aproape 23 de lei, puiul grill se va ieftini cu vreo 2 lei, telemeaua cu mai mult de 2 lei, iar un litru de ulei va costa cu vreo 50 de bani mai puţin.
Atenţie – la vânzarea unui pachet promoţional – ce conţine un litru de lapte şi o cană, de pildă -, vânzătorul facturează cu preţuri distincte ambele produse (9% pentru lapte şi 24% pentru cană). Odată cu scăderea TVA la alimente, comercianţii nu vor mai avea voie să afişeze în magazine nici preţuri care se termină în 99 de bani pentru produsele alimentare, acestea fiind considerate că au efect psihologic care îi determină pe români să cumpere mai mult. Altfel spus, nu vei mai găsi la raft preţuri de tipul 2,99 lei la alimente.
Marile lanţuri de retail au furat startul reducerilor şi au tăiat anticipat TVA-ul la unele produse. Comercianţii au mizat astfel pe o creştere a consumului pentru că oamenii pot calcula exact cu câţi bani rămân în buzunar. Anunţurile lor au venit însă după ce mai mulţi producători de alimente au sesizat Ministerului Agriculturii şi Consiliului Concurenţei că hipermarketurile au umflat preţurile înaintea reducerii TVA, ca să aibă apoi de unde scade.
Mâncarea ne arde cel mai tare la buzunare
Aproape trei sferturi din veniturile românilor se duc pe mâncare şi plata facturilor, arată datele statistice. Cartoful a devenit a doua pâine a românului. Dar nu, nu pentru că ne-ar plăcea să-l avem pe masă şi dimineaţa, şi la prânz, şi la cină, ci (mai ales) din cauza nivelului scăzut de trai. Peste un sfert dintre români trăiesc cu mai puţin de 15 lei pe zi şi intră în categoria celor 1,2 miliarde de pământeni care, potrivit Băncii Mondiale, sunt săraci lipiţi.
Conform statisticilor, într-un singur an, fiecare dintre noi mănâncă aproape 95 de kilograme de cartofi şi vreo 200 de pâine. Şi, într-adevăr, dacă e să ne uităm la preţurile alimentelor, e de înţeles de ce pâinea şi cartofii sunt mâncarea de bază a românilor – trei mese pe zi cu cartofi, de exemplu, costă cât un kilogram de carne, adică vreo 15 lei.
Lista alimentelor cu TVA de 9%
- animale şi păsări vii din specii domestice;
- carne, produse din carne şi organe comestibile;
- peşti, crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice;
- lapte şi produse lactate;
- ouă, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală;
- plante vii folosite ca alimente, legume, rădăcini şi tuberculi, fructe comestibile;
- cojile de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, maţe şi mirodenii;
- cereale, cu excepţia celor destinate însămânţării;
- produse ale industriei morăritului, malţ, inulină, gluten de grâu;
- seminţe şi fructe oleaginoase şi diverse;
- plante industriale sau medicinale, paie, furaje;
- grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală;
- zaharuri şi produsele zaharoase, cacao;
- băuturi de oţet, reziduurile şi deşeurile industriei alimentare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro