”Privesc acest eveniment ca pe o oportunitate de a promova agricultura bio românească, agricultura tradiţională şi potenţialul deosebit al României în acest domeniu. Prinţul Charles este deja un bun cunoscător al acestor realităţi şi profit de ocazie pentru a prezenta şi celorlalţi participanţi oportunităţile şi extraordinarele calităţi ale României în acest sector. Fermele mici sunt o realitate importantă a agriculturii noastre şi ele trebuie susţinute şi puse în valoare în anii următori. Acestea nu numai că sunt unica sursă de supravieţuire a multor familii, dar oferă în acelaşi timp produse de înaltă calitate, cu specific local şi joacă un rol important în păstrarea tradiţiilor. Ca europarlamentar, m-am luptat pentru ca fermele mici să fie sprijinite în viitorul buget european şi mă bucur că există un alt cadru în care pot relua pledoaria mea în favoarea acestora”, subliniază Daciana Sârbu, membră în Comisia de agricultură a PE.
Forumul a fost organizat de prinţul Philipp Hohenlohe-Langenburg, Joschka Fischer, fost ministru de Externe al Germaniei, şi Alexander Müller, director general adjunct al FAO, cu sprijinul organizaţiei coordonate de Prinţul Charles – International Sustainability Unit.
Unul dintre subiectele principale ale Forumului este întărirea rolului fermelor mici şi al lanţurilor de aprovizionare scurte, care pot asigura un grad mai mare de sustenabilitate a agriculturii, oferind în acelaşi timp hrană de calitate şi susţinând dezvoltarea comunităţilor locale.
Forumul Langenburg 2013 reuneşte persoane şi organizaţii ce activează în domeniul agriculturii şi alimentaţiei – inclusiv reprezentanţi ai asociaţiilor de fermieri şi ai marilor companii din industria alimentară, dar şi grupuri de activism ecologic, experţi în securitate alimentară şi reprezentanţi politici.
Reuniunea are ca obiectiv facilitarea unui dialog între factori din diverse sfere de activitate asociate agriculturii şi alimentaţiei, care să contribuie împreună la dezvoltarea unor practici sustenabile, mai sănătoase pentru consumatori şi pentru mediu.
Potrivit sursei citate, ca eurodeputată în Comisia de agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European, Daciana Sârbu a avut o activitate intensă, promovând în mod special creşterea rolului agriculturii bio.
Ca raportoare pe tema rolului strategic al agriculturii în contextul securităţii alimentare, ea a solicitat Comisiei Europene să susţină, prin programe şi fonduri europene speciale, agricultură tradiţională, exploataţiile familiale, fermele mici, precum şi agricultura ecologică.
În cadrul dezbaterilor privind reforma Politicii Agricole Comune, deputata europeană a elaborat, de asemenea, amendamente vizând fonduri pentru dezvoltare rurală destinate modernizării şi extinderii fermelor mici, acordarea de stimulente pentru lanţurile locale de aprovizionare cu alimente, sprijinirea tinerilor fermieri.
În ţară, eurodeputata a iniţiat, alături de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, un grup de lucru pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în România. Obiectivul acestuia este reunirea într-un dialog deschis, axat pe soluţii, a reprezentanţilor autorităţilor, a producătorilor, precum şi a tuturor celor interesaţi de dezvoltarea sectorului bio în România, în condiţiile potenţialului deosebit de care beneficiază ţara noastră la acest capitol.