„Privatizarea asigurărilor sociale de sănătate ar fi o politică greșită, care ar duce cel mai probabil la escalarea continuă a costurilor din sistem și a inechităților existente, fără să rezolve principalele probleme ale actualului sistem” – spune Nicolae Done, vicepreședinte ORS (Observatorul Român de Sănătate), doctorand în economia sănătății și politici de sănătate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA. ORS găseşte însă şi puncte bune în reforma sănătăţii, în curs de derulare în România. Astfel, transformarea spitalelor în societăți non-profit este considerat benefic, „dar numai dacă este implementată cu grijă și acompaniată de un plan național de organizare a capacității spitalelor și de standarde clare și ferme de calitate a serviciilor spitalicești”.
Încă un ONG stă cu ochii pe sistemul de sănătate
Observatorul Român de Sănătate este o organizație non-guvernamentală lansată de curând şi cu ambiţii mari: să contribuie la îmbunătățirea serviciilor de sănătate din România prin efectuarea
unor studii de cercetare privind activitatea și performanța acestora. ORS este fondat de trei tineri
care cred că activitatea lor poate duce la elaborarea unor politici de sănătate mai eficiente. Claudia Spiridon, secretar ORS şi jurnalist în presa medicală, spune că organizaţia va face cunoscute publicului larg rezultatele, recomandările şi concluziile studiilor pe care le derulează (www.ors.org.ro).