Ce acte depui la dosar
Dosarul trebuie să conţină copii după actul de identitate şi după cazier, adeverinţă de la medicul de familie cum că eşti apt de muncă, CV redactat atât în limba română, cât şi într-o limbă de circulaţie europeană (preferabil – limba folosită în ţara unde ai vrea să lucrezi). Agenţiile teritoriale îţi oferă tot suportul, prin intermediul consilierilor Eures: informaţii practice (condiţii de viaţă şi de muncă din ţara respectivă, libera circulaţie a lucrătorilor etc.), informaţii juridice şi administrative, sfaturi şi îndrumare în funcţie de toate nelămuririle pe care le ai. Ce este Eures?
O reţea europeană a locurilor de muncă, pusă sub controlul Comisiei Europene şi menită să ajute lucrătorii să circule liber atât în spaţiul european, cât şi în Elveţia. Dacă eşti familiarizat cu internetul, găseşti tot ce îţi trebuie pe portalul www.eures.anofm. ro: CV electronic şi instrucţiuni de completare, locuri de muncă disponibile (în funcţie de ţară şi de ocupaţie), drepturi şi obligaţii ale angajatului etc. Trimiţi online solicitarea ta şi eşti înscris în baza de date la care au acces sute de angajatori străini.
Verifică agenţii privaţi la ITM
Societăţile private de intermediere a contractelor de muncă în străinătate îţi oferă, contra cost, aceleaşi servicii pe care ţi le pune la dispoziţie gratis Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin Eures.
Dar nici baza lor de date nu este de neglijat. Asigură- te însă că firma funcţionează legal: este înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă având ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate. Poţi verifica fie pe site-ul ITM, fie la sediul instituţiei.